Annons

Annons

Annons

Wellington är en snygg herre men tämligen smaklös

Här skärs Biff Wellington

Sonalyckan Calle skickade ett par bilder med undertexten: ”Minns du det här, farsan?” Så klart jag mindes! Det var när vi äntligen gav oss på att laga Biff Wellington, stjärnkocken Gordon Ramseys signaturrätt som han alltid återkommer till i snart sagt varenda tv-show.

Annons

Calle och jag hade varit nyfikna på Biff Wellington i flera år och för några månader sedan var det äntligen dags att vässa knivarna och gå till verket. Man kan sammanfatta resultatet med det gamla talesättet ”Operationen lyckades men patienten dog”. Vi lyckades med andra ord att tillaga en i det närmaste perfekt Biff Wellington men det smakade inte särskilt gott. Inte alls vad vi förväntade oss och absolut inte värt besväret. Biff Wellington gör man nämligen inte i en handvändning. Tvärt om, det krävs en massa handvändningar innan det är klart.

Jag använder sällan eller snarare aldrig recept när jag lagar mat eftersom stora delar av nöjet består i att experimentera sig fram. Men den här gången följde jag instruktionerna med samma noggrannhet som när en from munk läser bibeln. Nu minns jag inte mer än brottstycken av processen men det var svampmassa hit och senap dit och prosciutto runt oxfilén och rulla i platsfolie och kavla smördeg och fan och hans moster. Det tog EVIGHETER.

Till sist kunde vi sätta in härligheten i ugnen och sedan var det nervös väntan på slutresultatet. Eftersom köttet är inbakat finns det ingen möjlighet att kolla om det är över-eller underbakat. Man får gå på känsla.

Som ni kan se på bilderna blev resultat enastående. Jag har varken förr eller senare lyckats få en så perfekt tillagad oxfilé. Föreställ er vår förväntan när Calle och jag slog oss ner till bords för att avnjuta mästerverket. Men, som sagt, det smakade tämligen likgiltigt. Ungefär som att bli förälskad i en vacker flicka och när man ser lär känna henne är hon en tråkmåns.

Sammanfattningsvis kan man säga att jag är glad att vi lagade Biff Wellington som ett slags gesällprov. Men fler gånger blir det inte.

 

Matlagning

Ser det inte gott ut? Biff Wellington i all sin prakt. Men det var långt ifrån det godaste vi smakat.

LÄS OCKSÅ

(8)

AnnonsSenaste från Hemmets