Annons

Annons

Annons

Värna demokratin och säg blankt nej till Public Service-kommissionen

12980710_10153550099902957_1292743175_o

Skånska ärtor hotas av utrotning genom ärthjärnorna på Findus. Public Service är en garant för sanningen.

Det finns egentligen bara en skyddsmur mellan oss vanliga människor och skurkarna i kostym.

Annons

Denna mur består av hängivna, modiga och outtröttliga män och kvinnor som arbetar inom Public Service. De drar fram sanningen i ljuset och demaskerar Mammons tjänare så vi får skåda deras giriga trynen i all sin fulhet.

Nordea, skattesmitarna som trots sin rikedom vägrar bistå till välfärden, företag typ Findus, politikerna som talar med kluvna tungor – allt detta motbjudande skurkeri avslöjades tack vare grävande journalistik under en och samma vecka.

Det är inte på något sätt glamouröst att vara reporter som gräver efter obehagliga sanningar. Fienden är mäktig och väl skyddad bakom PR-folk, advokater, mediakonsulter och en hel uppsjö infama lögner och undanflykter. Grävande journalister jobbar under hot, trakasserier och allt oftare livsfara. Ändå fortätter de.

Vi ska vara tacksamma att de finns och vi bör skydda dem efter bästa förmåga. Public Service är ovärderlig för demokratin. Vi måste exempelvis säga blankt nej till den så kallade Public Service-kommissionens försök att utarma den fria journalistiken genom att låta de kommersiella medierna få tillgång till de pengar som i dag tillfaller Public Service.

Gunnar Strömblad heter Public Service-kommissionens talesman. Han försöker syftet låta ädelt. Strömblad hävdar att genom tvinga Public Service dela med sig till kommersiell media får dessa mer resurser till seriös journalistik.

Men det experimentet har redan prövats och landat med ett magplask. TV 4 fick sändningstillstånd med löftet att vara en ”kommersiell Public Service-kanal”. Och det började bra med stora satsningar på lokala nyhetssändningar och en hel del seriösa samhällsprogram.

I dag är TV 4 som vilken skitkanal som helst. Deras TV 4 Fakta sänder dagligen timtals med dravel om folk som jagar andar och spöken. Vad har det med fakta att göra? De lokala nyhetsredaktionerna är stängda och utbudet så gott som helt inriktat på underhållning.

Så det där med att få allmänhetens pengar för att åstadkomma bättre journalistik tror jag inte på för en sekund. Mycket hellre då att de kommersiella kanalerna tvingas ge delar av sina vinster till Public Service. Sanningen är ovärderlig och Public Service är sanningens tjänare.

LÄS OCKSÅ

(15)

AnnonsSenaste från Hemmets