Annons

Annons

Annons

Våffeltraditionen väldigt nära sluta i ett vidbränt fiasko

Våfflor, advent

Det här är fjärde försöket grädda våfflor med hemmatillverkad smet. Vilket svidande fiasko.

Barnbarnet Sam är inte kräsen utan åt tappert av de brända smulorna.Mamma Kim assisterar.

Barnbarnet Sam är inte kräsen utan åt tappert av de brända smulorna. Mamma Kim assisterar.

Min mor införde redan på sextiotalet traditionen att baka våfflor varje första advent. Brodern och jag har sedan dess vidmakthållit våffelbakandet tillsammans med våra respektive familjer.

Åtminstone han. De senaste åren har jag svikit. Det är emellertid inte mitt fel. Medan brodern fortfarande har hela sin familj intakt i villan i Kungsbacka är mina kvinnor och barn spridda. Det är inte så lätt sammankalla allesammans till våffelfest. Brodern, å sin sida, behöver i stort sätt bara sätta på våffeljärnet och önska de sina välkomna till bords.

Annons

I år gav jag mig emellertid lussekatten på att återföra tingens ordning. Jag lyckades tvinga hit barn och barnbarn. Till min stora lycka fick jag ett försmädligt sms från brodern där han, förvissad om att jag även den här gången svikit traditionen, ironiskt frågade om jag gjorde egen våffelsmet eller köpte färdig. Jag skaldade triumferande tillbaka:

”Mjöl, bakpulver, mjölk och smör, allt detta din broder så flitigt rör. Därefter, prydlig i byxor och tofflor, bjuder han familjen på våfflor”

Men alla mina ansträngningar slöt i ett svidande fiasko. Barn och barnbarn bänkade sig förväntansfulla och såg hur den första, hemmagjorda laggen hälldes i järnet. Men jag måste ha gjort något fel för smeten klistrade fast vid järnet som en tapet. Jag försökte igen med samma hopplösa resultat. I ren desperation började alla äta de brända smulorna jag skrapade ner.

Det slutade med att mågen och sonen Calle gav sig ut på stan för att införskaffa pulversmet. Vilken nesa! Vilken skam! Men våfflor blev det till sist och viktigast av allt – brodern fick så han teg.

Det bidde riktiga våfflor till sist. Men i form av pulver från ett paket. Jag skäms.

Det bidde riktiga våfflor till sist. Men i form av pulver från ett paket. Jag skäms.

 

 

LÄS OCKSÅ

(21)

AnnonsSenaste från Hemmets