Annons

Annons

Annons

Unna hönorna livet på en pinne

12903489_10153504910552957_1603526148_o

Min höna Aurora von Kluckstam lever i fullständig frihet och har belönat mig med fyra nykläckta ägg lagom till påsk.

Lax ska gravas, köttbullar trillas, ägg skalas, snapsar kylas. Påsken är min favorithelg av många anledningar men kanske allra mest därför att på andra sidan högtiden väntar vår och sommar, sol och semester, värme och ljus.

Enda smolken består i det faktum att påsken ofta sammanfaller med min födelsedag. Får panik av blotta tanken. Jag vill inte fylla år och försöker förtränga alla tankar på åldrande och tidens obönhörlighet. Men familjen påminner mig, undrar vad jag önskar mig i present och planerar fest och gamman. Allt detta i all välmening, det fattar till och med en idiot som jag. Ändå känner jag bara ångest och olust.

Nå, strunt i det! Påsken är glädjens högtid och ska firas fullt ut trots allt elände i världen. Varje påskafton försöker jag slå gammelmoster Teklas enastående rekord när hon åt tjugotvå ägg under en och samma påskbordssittning. Detta påstås ha inträffat någon gång under fyrtiotalet i Kalmar, åtminstone enligt familjesägnerna. Men det är svårt att äta många ägg. Mina ambitioner till trots har jag aldrig orkat mer än fyra.

Ägg är ett oumbärligt livsmedel som våra vänner hönorna så troget värper. Min påskönskan lyder som följer – unna hönorna en dräglig tillvaro under sin korta levnad. Bannlys trånga burar utan så mycket som en sittpinne. Visa respekt för och empati med de djur vi är så beroende av. Jag är övertygad om att alla konsumenter gärna betalar några kronor mer för äggen om vi därmed bidrar till hönornas trivsel.

Annons

LÄS OCKSÅ

(26)

AnnonsSenaste från Hemmets