Annons

Annons

Annons

Tvära kast om du måste övertyga dig in på akutsjukvården

Min erfarenhet av svensk akutsjukvård är – himlen vare lovad, knack, knack, ta i trä, etc, etc – mycket begränsad. Den lilla erfarenhet jag besitter har lämnat två bestående intryck. Du blir väl och professionellt behandlad av medkännande och effektiv personal som pysslar om och tröstar och botar. Men, och detta är haken, det förutsätter att du på ett eller annat sätt bedöms som värdig. Anses dina symtom och krämpor mindre angelägna förvandlas väntrummet på akuten till ett evighetsstraff.

Annons

Häromdagen kände jag tryck och smärtor över bröstkorgen. Det har hänt några gånger förut och då har jag bara väntat på att obehaget skulle klinga av. Men den här gången ringde jag vårdcentralen för att beställa tid för en allmän uppföljning och kanske EKG eller vad de nu hittar på när folk har smärtor runt hjärtat.

Killen på tidsbeställningen uppmanade mig att skyndsamt uppsöka akuten. Jag försökte protestera men det var inget snack om saken – jag måste genast ge mig dit. Nu började det bli obehagligt. Varför denna uppståndelse?

Så jag körde till akuten och när jag förklarat mitt ärende i luckan blev jag nästan genast hämtad av en syster och placerad på en brits. Sedan kom en syster till rusande. Den ena tog EKG, den andra tog blodprover, frågorna haglade, och minuten senare anlände en läkare som också började ställa frågor. Sen fick jag ligga en stund och så kom doktorn tillbaka men nu var allt avspänt och lugnt. Ingenting syntes på EKG:et och allt verkade okej så vitt man kunde bedöma så här initialt.

I den stunden nedgraderades jag från en högprioriterad patient med potentiellt livshotande symtom till en fullkomligt ointressant människa. Jag uppmanades vänta tills någon kom och pratade med mig och efter två timmar frågade jag när något skulle hända. Jag upplystes tämligen bryskt om att jag stod långt ner på listan.

Då gav jag upp och gick hem. Jag sa till en syster bakom disken att om det är något alarmerande kan ni väl ringa. Ingen har ringt ännu, glädjande nog. Min uppfattning om svensk sjukvård står emellertid fast – den är utmärkt så fort du lyckats övertyga personalen att du är värdig deras omsorger. Om inte, ja då blir det mördande segt.

LÄS OCKSÅ

(38)

AnnonsSenaste från Hemmets