Annons

Annons

Annons

Tänk att mesta machokillarna rycker ut till de utsattas försvar

EM i handboll har just satt igång. Ska man snacka om machoidrotter håller jag handboll som den mest macho av alla. Spelarna, män som kvinnor, tacklas, knuffas, brottas och slåss genom hela matcherna och de ger och tar med häpnadsväckande jämnmod och nästan aldrig tappar de fattningen. Det gör ont att spela handboll, det vet jag av egen erfarenhet. Man har inte ens några skydd som barriärer mot de värsta smällarna.

Annons

Det svenska landslaget ville inför detta mästerskap göra en insats för öppenhet och vidsynthet. Inget stort eller braskande utan bara genom att lagets kapten Tobias Karlsson skulle bära sin kaptensbindel i regnbågen färger, symbolen för sexuell tolerans. En stillsam och sympatisk gest, kan man tycka, men ändå kontroversiell i de delar av världen där homosexualitet fortfarande väcker av samhället sanktionerat avsky och hat. EM avverkas i Polen vars nuvarande regering inte direkt gjort sig känd för acceptans gentemot människor vars livsstil avviker från normen.

Tyvärr, men föga förvånande, pallade inte det internationella handsbollsförbundet för trycket utan förbjöd den regnbågsfärgade kaptensbindeln. Effekten har ändå resulterat i stor uppmärksamhet i hela Europa. Och jag är full av beundran för de stentuffa killarna i landslaget som ville göra en insats för ett tolerantare samhälle. Det är väl stor risk att de idrottsliga framgångarna inte blir så stora den här gången med vårt unga och oerfarna landslag men i mina ögon har ni redan vunnit finaste medaljen av alla – den i regnbågens alla färger.

Och inte nog med handbollslandslaget. Kan ni tänka er att den danska avdelningen av Hells Angels gått ut och via sin hemsida uppmanat till besinning i flyktingdebatten?

”Det finns ingen anledning att vända vreden mot flyktingar som söker skydd i Danmark. Det är inte flyktingarnas fel att de söker sig till en plats där de kan leva i säkerhet eller få ett bättre liv”, skriver Hells Angels på hemsidan.

Väcker onekligen tankar om tillståndet i konungariket Danmark om ett kriminellt belastat motorcykelgäng är en av få som ställer upp för människor i nöd.

 

 

 

LÄS OCKSÅ

(5)

AnnonsSenaste från Hemmets