Annons

Annons

Annons

Svenska folket har verkligen ställt upp för människor på flykt

Jag tycker svenska folket ska ge sig själv en klapp på huvudet och känna stolthet över hur lugnt, välvilligt och generöst medborgarna tacklat flyktingsituationen.

Så många har engagerat sig på ett personligt plan och ställt sina krafter till förfogande vid järnvägsstationer, uppsamlingsplatser och alla möjliga ställen där de flyende samlats. Det arrangeras stödgalor och demonstrationer som uttrycker solidaritet och medkänsla. Svenskarna öppnar sina plånböcker och skänker miljon efter miljon efter miljon.

Annons

Det finns, enligt mitt förmenande, en svensk tradition av lugn och besinning inför kriser och en vilja att pragmatiskt och effektivt tackla svåra och konstiga situationer. Vi tappar inte fattningen, det gapas och skriks inte utan vi vet att allt ordnar sig på något sätt så länge vi håller oss till planen.

Ingenting sker dock friktionsfritt. Den som tror att Sverige kan ta emot alla dessa ofta sargade och traumatiserade människor utan problem är naiv. Var ska de bo, hur ska de försörjas, hur ska de utbildas, var ska de få jobb? Det blir svårigheter och konflikter framöver. Vi ska inte sopa folks oro under mattan utan lyssna även till dem som är kritiska. Det finns all anledning att diskutera hur vi effektivast ska satsa resurserna. Man behöver inte vara främlingsfientlig för att man är skeptisk.

Jag tycker exempelvis att det är av yttersta vikt att vi slår vakt om den sekulära staten. För mig betyder många religiösa yttringar censur, inskränkningar, intolerans och förtryck, inte minst gentemot kvinnor. Mot den sortens svartkonster måste vi stå starka. Inga självutnämnda profeter ska tala om hur jag ska leva mitt liv.

Hur som helst. Själv har jag, som väl snart nog alla andra, skänkt pengar till flyktingarna. Som belöning lät jag mig slippa se tv-galan där det skramlades. Jag har sett showen förut till leda – samma upplägg, samma tal och samma artister. Gäsp. Men, å andra sidan, ändamålen helgar medlen och för närmare fyrtio miljoner kanske man orkar stå ut med till och med Lars Winnerbäck.

 

 

 

 

LÄS OCKSÅ

(15)

AnnonsSenaste från Hemmets