Annons

Annons

Annons

Svårt för adventsljusen orka stå emot all världens mörker

 

Advent

Små ljus i motvikt till det kompakt mörker som präglar vår arma planet. Ändå måste vi förbli optimister.

I dag har det andra adventsljuset tänts i miljoner svenska hem som ett slags tyst protest mot mörkret och kylan. Samtidigt präglas hela världen av ett annat, mer cyniskt och ödesmättat mörker, nämligen mänsklighetens egna gärningar.

Annons

Jag kan under min livstid inte minnas ett dystrare scenario än det som präglar nutiden. Det är så många hemska nyheter att man diskuterade i radions ”Studio Ett” hur mycket gemene man orkar ta in utan att hänfalla till strutsbeteende, det vill säga stänga av och gå in i en isolerad bubbla dit inga hemskheter förmår tränga in.

Jag förstod vad de menade. Som journalist är man nyhetsknarkare och vill ständigt vara uppdaterad. Men den senaste tiden har jag allt oftare undvikit nyheterna och låtsas som om de inte existerar.

Det är ju så överväldigande mycket. Inte bara det blödande Mellanöstern, alla de stackars miljonerna på flykt, miljökatastroferna, den ofattbara och urskiljningslösa terrorn, religiös fanatism och ett allt aggressivare och oförutsägbart Ryssland. Man kan inte ens koppla av med naturprogram utan att berättaren förr eller senare säger saker som:

– Men nu hotas alla dessa elefanter (isbjörnar, lejon, apor, tigrar, ormar, fåglar, fiskar, skaldjur) av utrotning på grund av mänsklig påverkan.

Jag tror den vanliga människan är en i grunden ganska snäll och godhjärtad varelse som inte önskar annat än att ha det någorlunda drägligt och åtnjuta kärleksfulla relationer till familj och vänner. Ingen vettig människa vill ha krig och våld, förstöra miljön eller utrota djur.

Ändå verkar allt gå käpprätt åt skogen. Det är en sådan gåta att vi låter kortsiktiga vinster och girighet, makthunger och ren dumhet ta över sunt förnuft. Likväl måste vi förbli optimister och kämpa för det rätta. Men nog känns det tungt.

LÄS OCKSÅ

(9)

AnnonsSenaste från Hemmets