Annons

Annons

Annons

Stor skillnad i mediauppbåd när flickor eller pojkar spelar EM-final

I kväll spelar Sveriges U 19-landslag för flickor EM-final mot Spanien. Eller är det som jag inbillar mig? Var den intensivt spännande, ovissa, välspelade och heroiska semifinalen mot ärkefienden Tyskland något jag drömde?

Annons

Orsaken till min förvirring bottnar förmodligen i mediahysterin när Sveriges U 21-killar vann EM för några veckor sedan. Då sparades inte på krutet. Det var förhandssnack, spekulationer, intervjuer, expertutlåtanden, uppföljningar, hyllningar, direktsändningar, militära eskorter och folkfester för att hylla hjältarna efter finalsegern mot Portugal.

Men nu, när de svenska flickorna är på väg att utföra motsvarande bragd, är intresset njuggt på gränsen till obefintligt. Jag visste inte ens att mästerskapet avverkades i Israel förrän jag råkade snubbla över en match som direktsändes i Eurosport. Ingenstans har jag sett, hört eller läst något om flickornas enastående turnering i svenska media och jag är ändå en entusiastisk sportkonsument.

Inte förrän i sista stund har TV 12 beslutat sända finalmatchen i kväll, enligt Sydsvenskan. Uppenbarligen en omvändelse under galgen. Beslutet är så yrvaket att TV 12 inte ens hunnit få med sändningen i tablån på sin egen hemsida.

Det är uppenbarligen en lång väg att vandra innan jämställdheten röner reella framgångar bland de svenska sportredaktionerna.

LÄS OCKSÅ

(17)

AnnonsSenaste från Hemmets