Annons

Annons

Annons

Så lurar livsmedelsindustrin på oss ännu mer antibiotika

Matindustrins fula tricks

Det här är allt som återstår av min en gång så stolta julskinka på sju kilo. Men vi har njutit med gott samvete och framför allt – antibiotikafritt.

I åratal har vi skällt på danskarna för att de ger sina grisar antibiotika alldeles i onödan. Det danska fläskköttet säljer allt mindre i Sverige eftersom vi inte vill få en kur antibiotika i samband med vår dagliga fläskkotlett. Svenska grisar, däremot, får ingen antibiotika (hoppas jag) såvida de inte är sjuka. Jag bojkottar dansk gris och försöker vara kritiskt granskande när jag handlar mat över huvud taget.

Annons

Men tv-nyheterna i går kunde avslöja att danskarna långt ifrån är värst i klassen. I jämförelse utsätts danskt griskött för låga doser. Värst lär tyskarna vara. Deras grisar pumpas fulla med höga doser antibiotika i ”förebyggande syfte”. Girigheten slår som vanligt ut sunt förnuft, estetik och respekt för livet.

Först blev jag bara lite upprörd för vem köper polskt eller tyskt griskött? Jag har aldrig sett fläskprodukter från de länderna i kyldiskarna. Men vänta ska ni få höra – köttet smygs in i färdigprodukter som påläggsskinka, köttbullar och en hel massa annan industriprocessad mat. Livsmedel som exempelvis serveras till våra skolbarn.

Faktum är att medan importen av danskt fläsk gått ner drastiskt har införseln av tyskt och polskt griskött ökat med åttio procent. Och det med de svenska importörernas goda minne. Så istället för att respektera svenska konsumenters ovilja att köpa antibiotikastinna produkter gör livsmedelindustrin saken värre genom att importera fläsk som är flera gånger mer medicinerat än det danska. Skäms på er, alla ni som medvetet medverkar till denna motbjudande handel.

Nå, varför ska vi då bli så upprörda? Alla i grisindustrin lovar ju att det inte är det minsta farligt att äta köttet. Tillåt mig tvivla på det men värre än så – missbruket av antibiotika har redan orsakat en världsomspännande epidemi av resistenta bakterier. Snart är effekten av detta livsnödvändiga läkemedel helt borta och vi riskerar massdöd i infektioner och sjukdomar som i dag anses banala.

Ett ytterst rimligt krav vore att tydligt och ärligt redovisa vad vår mat innehåller. Inga finter, halvlögner eller förskönande omskrivningar. En förpackning påläggsskinka med exempelvis tyskt griskött borde ha en röd varningsskylt med texten ”Innehåller antibiotika”. Men framför allt tycker jag den svenska livsmedelsindustrin ska hålla sig för god för att lura på kunderna antibiotikapreparerat kött utan istället stödja och uppmuntra produktion av sund mat.

Emellertid, i kampen mellan god moral och girighet är jag rädd girigheten triumferar.

 

 

 

 

LÄS OCKSÅ

(28)

AnnonsSenaste från Hemmets