Annons

Annons

Annons

Så enkelt blir kolhydrater bättre för vår hälsa

Pasta, diabetes, recept

En stor portion pasta. Ingen bra mat om man vill undvika kolhydrater. Men nu finns ett sätt att omvandla elaka kolhydrater till snälla.

Spaghetti med smörstekta kantareller, nyriven Parmesan, grovmalen svartpeppar, en rå äggula och över härligheten ringlas en riktigt fin olivolja.  För mig är det som en smakbit av paradiset men – ett förbjudet paradis. Jag är nämligen typ 2-diabetiker och ska i möjligaste mån bannlysa kolhydratrik kost typ pasta, bröd och potatis. Kolhydrater är nämligen förtäckt socker och socker verkar som gift för oss diabetiker.

Annons

Eller?

Häromdagen sände både radio och tv olika program om vår kost och myterna och sanningarna och lögnerna som omger detta till leda uttjatade ämne. Jag brukar titta eller lyssna motvilligt eller inte alls för varje gång någon hävdar att en diet eller kost är nyttig och bra kommer alltid någon fan och påstår motsatsen.

Men den här gången spetsade jag öronen för i det engelska programmet med det bestickande namnet ”Sanningen om nyttigare mat” ledde man i bevis hur pasta och ris med en enkel metod kunde förvandlas från onyttig och nära nog farlig sockerkick till rena hälsokuren.

Allt man behövde göra var att laga pasta, potatis eller ris som vanligt, låta den kylas ner och sedan värmas upp igen. På det sättet omvandlades stärkelsen (sockret) till ”resistent” stärkelse. När man äter återuppvärmd pasta, potatis eller ris halveras sockerrusningen, mycket mindre insulin krävs för att återställa balansen men inte nog med det. Pastan gör, tack vare den resistenta stärkelsen, en massa fibernytta i tjocktarmen med alla de hälsofördelar det medför.

Jag åsåg programmet under stigande förtjusning och erinrade mig ett annat tv-program för en massa år sedan där självaste professor Stefan Rössner, viktexpert och dietkändis, påtalade samma fenomen. Men det var liksom ingen som brydde sig eller ställde följdfrågor, vilket förundrade mig för Rössners påstående var ju sensationellt och banbrytande. Sen glömde jag alltsammans tills jag såg ”Sanningen om nyttigare mat”.

Det verkar alltså som om vi diabetiker men också alla andra kan åtnjuta pasta, potatis och ris utan att riskera hälsan utan tvärt emot känna oss sunda och nyttiga så länge vi återuppvärmer. Det är ju tämligen fantasiskt och – om det stämmer – borde vi upplysas om resistent stärkelse genom av myndigheterna genomförda braskande kampanjer, pukor och trumpeter.

Och gissa hur mycket jag njöt av det återuppvärmda fatet med spaghetti och kantareller. Utan att drabbas av den vanliga efterrätten – dåligt samvete.

 

 

LÄS OCKSÅ

(218)

AnnonsSenaste från Hemmets