Annons

Annons

Annons

Robotdammsugare låter bra men de är för korkade

Årets julklapp, robotdammsugare

Särbons katt Tasse tittar misstänksamt på robotdammsugaren som skulle städa efter honom och kompisen Simba. Det fungerar väl inte så där jättebra. Foto: Särbon

Har ni börjat tänka på julklappar ännu? Årets klapp är redan utsedd – robotdammsugaren. Som idé verkar den fantastisk. Man införskaffar en robotdammsugare, trycker på en knapp och sedan sköter roboten hushållets kanske tråkigaste uppgift.

Annons

Låter det för bra för att vara sant? Så är det också. Särbon har två katter och katter fäller. Särbon skulle vada i katthår om inte hemmet dammsögs var och varannan dag. Men vem gitter det? En robotdammsugare som följer katterna runt om i lägenheten och sorgfälligt sopar upp håren efter dem vore rena drömmen, menade särbon.

Generös och godhjärtad som jag är köpte jag en robotdammsugare när hon fyllde år i höstas. Inget knussel, det fick bli en av marknadens dyraste med en massa utlovade finesser. Finge man tro reklamen var roboten mer än bara en dammsugare, snarare ett slags diskret och alltid till städes butler.

Men i verkligheten är robotdammsugare ganska korkade apparater som utför sina plikter utan passion eller noggrannhet. De fastnar i hörn, de snubblar över trösklar och behöver öppna ytor för att inte gå vilse. Möjligen fungerar de som ett komplement. Dessa brister till trots tycks robotdammsugare och dess ägare utveckla ett slags kompisförhållande. Särbon betraktar sin robot ungefär som en på gränsen till obildbar men snäll inneboende.

– Han är så söt när han blir trött och kämpar sig tillbaka till laddningsstationen, säger hon ömt.

Så det lär väl bli med robotdammsugarna som de flesta andra av årets julklappar, när den initiala förtjusningen lagt sig stuvas de undan i ett förråd. Jag menar, hur många vaknar varje morgon till bakmaskinens förföriska dofter av nybakat bröd (1988), vem späker sig på sin spikmatta (2009) eller vilka vårdar ännu sina elektroniska husdjur (1997)?

 

 

 

 

R

LÄS OCKSÅ

(40)

AnnonsSenaste från Hemmets