Annons

Annons

Annons

Rachmaninov, Trifonov och en förlupen svan räddade min dag

Mitt i allt vintermörker och allmänt världsligt elände öppnade sig en lucka bland molnen, Öresund glittrade i solskenet och in i hamnen simmade en svan utanför mitt köksfönster. Han brukar dyka upp varje vår tillsammans med frugan men den här gången var han ensam. Synen av en ståtlig svan piggar alltid upp och kan kanske tolkas som ett tidigt vårtecken. Å andra sidan är det inte vår utan midvinter. Så här års ska inga svanar simma i hamnen, buskar ska inte knoppas och vitsippor ska inte blomma.

Annons

Dessutom oroade jag mig för frugan. Svanens alltså. Varför simmade hon inte vid hans sida som hon alltid gör? Har hon träffat någon annan? Eller, hemska tanke, dukat under? Jag hoppas verkligen hon dyker upp till våren och låter sig bli med ägg.

Jag beslöt mig för att ta en bild av svanen. När jag kom ut hade den försvunnit. Min karriär som paparazzi kvävdes i sin linda.

Senare på kvällen åtnjöt jag en annan upplevelse av ett nästan gudomligt sinnligt slag, nämligen Nobelkonserten på tv där det unga ryska geniet Daniil Trifonov tolkade Rachmaninovs tredje pianokonsert. Rachmaninov är en ytterst krävande kompositör på så många plan, inte minst rent fysiskt. Man måste exempelvis ha ovanligt stora händer för att rent mekaniskt kunna spela hans musik.

Den vackre, lidelsefulle och storhänte Trifonov slet, led, njöt och svettades som en boxare genom den nästan en timme långa konserten. Jag satt helt trollbunden, inte bara av musiken, utan i stum förundran över Trifonovs genialitet. Och svårbegripligast av allt – hur kunde han lära sig all denna musik, tiotusentals toner i återkommande, vansinnigt svåra crescendon, utan en enda miss? Ofattbart.

Jag frågade min musikstuderande son hur det var möjligt.

– Du kan inte tänka i enskilda toner utan i fraser, sa Calle. Precis som om du reciterar en dikt utantill. Då tänker du inte på de enskilda bokstäverna utan i ord och meningar. Det blir ett sammanhang.

Jag förstår vad han menar men ändå! Under alla omständigheter tänker jag låta Rachmaninovs musik och Daniils Trifonovs snille bli det minne som lyser upp vintermörkret.

 

 

 

LÄS OCKSÅ

(15)

AnnonsSenaste från Hemmets