Annons

Annons

Annons

Pommes perfektion

13388790_10153658823882957_1013162120_o

Tänk att hamburgare med pommes frites kan upphöjas till en gastromisk högtid. Vi var rörande överens om att godare än så här kan pommes frites inte vara.

Sonen Calle skickade över en länk där Heston Blumenthal visade hur man lagar perfekt pommes frites. I går försökte vi oss på receptet och resultatet blev sensationellt. Vi var rörande överens om att detta var de godaste pommes frites vi någonsin ätit.

Annons

Men smakar det så kostar det. Inte i kronor och ören men i arbetsinsats. Heston tar inga genvägar. Han är en världsberömd kock, receptör, gastronomisk uppfinnare, kemist och känd för att skapa maträtter som spränger alla hittills kända gränser. Men, och det är viktigt, han låter inte sensationslystnaden gå ut över smaker, dofter och textur. Hans restaurang, ”The Fat Duck”, i Berkshire, England, glittrar av Michelinstjärnor och den som vill njuta en åttarättersmiddag där får räkna med att bli minst tretusen kronor fattigare. Minst! Om man har tur att få bord, vill säga. Väntetiderna räknas i månader och när platserna väl släpps går de åt ungefär som biljetterna till en VM-final i fotboll.

Så med lika delar förväntan och bävan satte vi igång att göra pommes frites á la Heston. Jag tänker inte redovisa alla stegen i detalj (den intresserade kan kolla på nätet) men potatisen ska sjuda, frysas in och friteras i två steg. Det tar en styv eftermiddag och, mina damer och herrar, det är värt ansträngningen flera gånger om. Pommes frites kan vara förfärlig men Hestons recept upphöjer rätten till en gastronomisk himmel. Frasiga utanpå och mjuka och mjälla inuti. Calle och jag var LYRISKA!

Dessutom malde vi det egna hamburgerköttet i den kvarn Calle förärat mig i julklapp. Och låt mig tipsa om dressingen vi alltid använder till hamburgare – en del tomatpuré, en del Dijonsenap och en del majonnäs. Blanda ihop och lägg på brödet. Därefter hade vi strimlad romansallad, tunna skivor tomat, ringar av tunnskuren, rå rödlök samt smörgåsgurka. Köttet stekte vi med bara salt och peppar och så toppade vi med lagrad Cheddarost.

Tack, Heston, du gav oss ett kulinariskt minne för livet.

Och tack alla ni som följt det här bloggäventyret men nu är det över, åtminstone inom överskådlig tid. Jag fortsätter som vanligt i papperstidningen, självaste Hemmets Veckotidning. Väl mött där.

13334350_10153658823867957_1189024468_o

Calle vakar över pommes fritesen lika noga som en höna vakar över sina kycklingar. Lagar man mat efter recept av Heston Blumenthal går det inte att fuska en sekund.

LÄS OCKSÅ

(25)

Annons


  • Kiki Johansson

    Varför sluta när du ligger på topp?/Kiki


Senaste från Hemmets