Annons

Annons

Annons

Nu bör vi inte ens unna oss en liten mandel till julgröten

I julas letade vi, som så många andra familjer, efter mandeln i gröten. Ingen hittade den och kanske lika bra det. För vad som uppfattats som en harmlös och trevlig tradition visar sig nu vara ett effektivt sätt att torka ut Kalifornien.

Annons

Mandelträd är nämligen extremt törstiga. Det går åt fyra liter vatten för att odla en enda liten mandel. Fyra liter! Tanken svindlar.

Kalifornien har nästan världsmonopol på mandel (åttio procent) och det är några få producenter som odlar. Men vatten är en bristvara i Kalifornien och torkan brer ut sig. Det hindar inte mandelodlarna att gräva allt djupare brunnar, stjäla grannarna vatten och tära på det livsavgörande grundvattnet.

Mandelodlarna visar ingen hänsyn. Vare sig mot naturen, medmänniskorna eller Kaliforniens ekonomi. Girighetens fula tryne hånler mot allt vad anständighet heter och man frågar sig än en gång varför det finns så elaka människor.

Det är radioprogrammet ”Matens pris” som berättar om mandlarna och andra superintressanta fakta angående vårt dagliga bröd. Sammanhang och konsekvenser runt livsmedel som åtminstone jag inte ägnat en tanke.

Och om vi tror att Sverige tillhör ett lyckligt undantag när det gäller fusk och bedrägerier fick så sent som idag reda på att ett slakteri på Gotland sålt importerat kött som svensk Ekokött.

Jag håller med Hoola Bandoola band: ”Vem i hela världen kan man lita på?”

Det blir i alla fall ingen kalifornisk mandel till gröten nästa jul.

LÄS OCKSÅ

(7)

AnnonsSenaste från Hemmets