Annons

Annons

Annons

Nej, brottsoffer är inte alls på fel plats vid fel tillfälle

Folket har ett språk och makten att annat. För vanliga människor är ord som ”ja” och ”nej” vanligt förekommande och ett snabbt, praktiskt sätt att meddela hur man ställer sig till inför frågeställning. Men att få en politiker använda ja eller nej är så gott som omöjligt. Då tar man nämligen ställning och att ta ställning är tydligen fasansfullt för våra folkvalda.

Annons

Politikers språkbruk är monotont och noga reglerat. De använder samma uttryck oberoende var de står på vänster-höger-skalan. För några år sedan härjade ”så att säga”-sjukan så till den milda grad bland politiker (och till stor del även bland mediefolk) att uttrycket användes flera gånger i samma mening. Det kunde låta:

– Vi anser att skatten så att säga ska höjas så att det blir större så att säga rättvisa bland så att säga stora väljargrupper.

”Så att säga” uttrycker egentligen ett sätt att säga en sak men kanske mena en annan. Jag förstår att politikerna älskade ”så att säga”. På det sättet garderade de varje uttalande eftersom vad de just sagt egentligen inte betydde vad de just sagt utan bara var ”så att säga”. Detta flummiga fegspråk plågade oss i nästan ett årtionde.

Det senaste modeordet för politiker är ”naturligtvis”. Allt är naturligtvis. Finansminister Magdalena Andersson intervjuades i Agenda i söndags och använde ordet ”naturligtvis” nitton gånger under tio minuter.

I verkligheten är mycket få saker ”naturligtvis”, alltså något som med naturnödvändighet måste vara en sanning. Men politiker använder ”naturligtvis” för att få det de påstår som omöjligt att ifrågasätta, alltså en från ovan-näsknäpp. När jag lyssnar på allt politiker påstår är naturligtvis är nästan ingenting naturligtvis.

Ett annat uttryck jag finner stötande är ”råkade vara på fel plats vid fel tillfälle”. I synnerhet poliser älskar påstå brottsoffer varit på fel plats vid fel tillfällen. Det kan röra som en kvinna som sent på eftermiddagen väntar på bussen för att åka hem från jobbet . Plötsligt passerar två bilar vars passagerare skjuter mot varandra och damen hamnar i korselden och skjuts ihjäl.

Lik förbaskat heter det från polisen att damen ”befunnit sig vid fel plats vid fel tillfälle”.  Men det har hon förbaske mig inte, hon befann sig precis där hon skulle befinna sig vid precis rätt tid. Det var gangstrarna som befann sig vid fel plats vid fel tillfälle. Genom att påstå att den stackars damen var på fel plats vid fel tillfälle skuldbelägger man offret. Var skulle hon där att göra? Fattade hon inte att gatorna tillhör banditer som vill göra upp?

Det är så att säga naturligtvis svårt med språket. Men vi behöver inte göra det krångligare än det är.

 

LÄS OCKSÅ

(26)

AnnonsSenaste från Hemmets