Annons

Annons

Annons

Mina elaka barn försummade lussa för sin stackars pappa

Lucia, elaka barn

Redan tredje advent och ljusen brinner tröstande för en pappa vars barn inte bryr sig.

Till min stora besvikelse kom inget av mina elaka och otacksamma barn och lussade för mig i morse. De hade inte ens en tanke på det, sa de, utan menade att de hade fullt upp ändå med egna småbarn, skolarbete och allt möjligt trams de hade mage skylla på.

Annons

– Ni ångrar er nog när jag är död, sa jag.

Både påstod att de inte tänkte ångra sig en sekund, varken nu eller senare. Nåja, lussefirandet är kanske inte som förr. Nu för tiden hör man aldrig talas om horder av plakata ungdomar som driver runt under Lucianatten och ställer till med förtret för borgarna. I min ungdom hade Lucia samma status som midsommarfirandet och vi tvingade oss vaka natten igenom hur tråkigt och påfrestande det än var. Kan det verkligen vara så att dagens ungdomar är förnuftigare än tidigare generationer eller är de helt enkelt bara lata?

Nåväl, julen kommer allt närmare och redan är det dags att tända tredje ljuset i adventsstaken. Nästa vecka ska jag trilla köttbullar och grava lax. Är mycket frestad att köpa en köttkvarn och tillverka egna korvar och leverpastej. Problemet är att jag inte har plats att härbärgera fler köksprylar. Men så kul det vore att mala kött, fläsk och ister och leka med gristarmar.

Tidsbristen är förstås ett problem. Alla helger ägnas åt vinteridrotter. På tv, alltså. Jag älskar dessa utdragna tävlingar som medger en perfekt ursäkt för att inte resa sig ur tv-soffan under två dygn i sträck. Och så älskar jag när Charlotte Kalla surar. Inga försök att hålla masken där inte. Inte undra på, förresten. Tänk att träna som en besatt hela sommaren och hela hösten och sen fungerar ingenting. Sura på, Charlotte, det unnar jag dig så gärna. Och även om du drabbats av en säkerligen tillfällig formsvacka så är det du och de andra tjejerna som upprätthåller den svenska äran. I idrott efter idrott är det flickorna som står sig internationellt medan killarna backar. Precis som i samhället i övrigt.

Världen har fått en tidig julklapp i form av ett nytt klimatavtal. Ändå finns tvivlet där. Håller länderna vad de lovat? Är det för lite för sent? Eller ska de stackars isbjörnarna få tillgång till isar som håller för säljakt?

I kväll ser jag fram emot ännu ett avsnitt av ”Allt för Sverige”. Så gripande, så intressant och så underhållande. Anders Lundin ska ha all heder för att helt suveränt leda ett program som åtminstone jag ömsom skrattar, ömsom gråter till.

 

 

LÄS OCKSÅ

(12)

AnnonsSenaste från Hemmets