Annons

Annons

Annons

Listan över filmvärldens mest uttjatade schabloner

12810303_10153451729132957_1447335055_o

En typisk schablon i filmvärlden – den blodiga kniven. Men i Woody Allens thrillers spills inte en droppe blod och ändå törs man knappt titta på grund av skräck och obehag.

Såg en thriller på en av TV 4:as filmkanaler. Nio filmer av tio på den kanalen borde aldrig visas eller ens ha lämnat idéstadiet men den här hette ”Casandra’s Dream” och hade geniet Woody Allen som upphovsman.

Annons

Jag satt som en stenstod genom hela filmen och sögs in i Allens värld av oförutsägbarhet, korrumperad moral, ödets oförutsägbarhet, fasa och ondska. Just som det var som mest spännande och den ovissa upplösningen skulle avslöjas tog filmen slut. Jag hade nämligen bandat den och TV 4 lät i sin oändliga girighet reklamen ta så mycket tid att filmen gick över tiden.

I det ögonblicket hade jag själv kunnat mörda närmaste ansvarig på TV 4 men i stället har jag väntat på att filmen äntligen skulle gå i repris. Och i natt sker det äntligen, två veckor eller så senare. Gissa om jag är förväntansfull.

Jag är ingen religiös människa men min beundran för Woody Allen närmar sig avgudadyrkan. Han skriver, regisserar och agerar. Han gör komedier, dramer och thrillers och man slipper schablonerna. Nästan ingen annan i branschen klarar undvika falla i schablonernas sega fälla. Här är min lista på tre av de mest uttjatade schablonerna som sedan länge borde ha bannlysts från den vita duken:

De skrikande däcken
I filmer, företrädelsevis polis-och actionfilmer, skriker alla däck. Varför är det ingen som kan donera en pump till Hollywood så vi slipper dessa däck som plågade jämrar sig så fort de bara närmar sig kurvor även i måttliga farter? Skrikande däck får mig att skrika av irritation.

Spottar vätska av överraskning
Det var säkert vansinnigt roligt första gången en regissör kom på effekten med den sprutande munnen. Alltså att en skådis som dricker och har munnen full av vätska får ett överraskande eller skrämmande besked varpå han eller hon sprutar ut innehållet i munnen över omgivningen. Vi har sett detta tillräckligt många gånger vid det här laget för att effekten ska ha förfallit från humor till leda och sorg över filmmakarnas brist på fantasi.

Den skrikande mikrofonen
En alldeles utmärkt fungerande mikrofon förvandlas lika plötsligt som ologiskt till ett skrikande inferno så fort en osäker, ovan eller rädd person ska tala i den. I verkligheten kan mikrofoner inte skilja på folk och rundgång inträffar så gott som aldrig med modern teknik. Ändå envisas folk i filmbranschen att låta mikrofonerna haverera när exempelvis den blyge studenten ska tala i mikrofon på avslutningen. Allt medan vi i biosalongen suckar djupt av trötthet.

Ja, där har ni tre exempel på mina värsta hatschabloner. Har ni fler att bidra med?

LÄS OCKSÅ

(9)

AnnonsSenaste från Hemmets