Annons

Annons

Annons

Laga pasta med musslor på italienskt vis och hela världen sjunger

Pasta Vongele

Pasta Vongele, en fröjd för ögat och gommen.

Av alla kändis-och tv-kockar gillar jag Jamie Oliver mest. Jag tycker han lagar mat rätt genom tv-rutan och man kan riktigt känna dofterna och smakerna från hans ofta rustika och rejäla recept utan krusiduller och onödiga tricks. Dessutom beundrar jag hans engagemang i ungdomar och deras kosthållning. Det behövs fler som står upp mot processad skräpmat tillverkad i fabriker.

Annons

Häromdagen råkade jag se hur Jamie lagade pasta Vongele, alltså pasta med små musslor, förslagsvis kammusslor som brukar finnas i välsorterade mataffärer eller hos fiskhandlare. Man kan förstås använda vanliga blåmusslor men fördelen med kammusslor är att man slipper rensa och skrapa bort ”skägget”.  Och smaken på kammusslor är fantastisk.

Jag blev under alla omständigheter så inspirerad och sugen på pasta Vongele att jag inte fick någon ro i kroppen utan måste laga själv. Det är verkligen enkelt och belöningen så riklig att jag vill dela med mig av receptet som räcker till åtminstone fyra personer.

Man finhackar två, tre schalottenlökar, skär fyra, fem vitlöksklyftor i tunna skivor och finhackar stjälkarna på en rejäl bunt bladpersilja men sparar bladen. Till sist finstrimlar man torkad chili. Med chili kan det vara knepigt för man vet inte alltid hur stark den här. Chilin till pasta Vongele ska inte framkalla små blå lågor runt av hetta oxeltänderna utan endast hävda den där varma, tröstrika känslan av balans och harmoni (hur flummigt lät inte det?).

Sätt på en stor kastrull med saltat vatten till pastan. Häll generöst med en god olivolja i en stor stekpanna och hetta upp den rejält. Fräs löken, vitlöken och persiljestjälkarna i olja under omrörning någon minut men utan att grönsakerna tar färg. Lägg i de avsköljda musslorna och skaka runt eller rör i pannan under ytterligare någon minut. Häll i två, tre deciliter vitt vin. Jag har alltid ett förråd av små förpackningar vitt vin hemma, då slipper man öppna en hel flaska. Tillsätt en halv fiskbuljongtärning och dito en halv kycklingbuljongtärning. Sänk värmen och sätt på ett lock. Alltsammans blir klart på några minuter.

Koka under tiden pastan. Det ska vara ett paket av den där tunna sorten (Capellini) som blir klar på tre, fyra minuter. Passa noga, överkokt pasta är en styggelse. Blanda till sist den avrunna pastan med musselröran och strö över grovhackad bladpersilja. Häll alltsammans i ett vackert serveringsfat. Ringla slutligen din bästa olivolja över härligheten. Cantare!

Osten då? Den rivna Parmesanen, italiensk matlagnings heliga graal? Jo, italienarna anser visst det är ett nästan oförlåtligt etikettsbrott att blanda ost i fisk-och skaldjursrätter. Men vill man absolut inte avstå sin Parmesan till Pasta Vongele tänker i alla fall inte jag skvallra.

 

 

LÄS OCKSÅ

(5)

AnnonsSenaste från Hemmets