Annons

Annons

Annons

Laga maten själv så slipper vi oroa oss för tjatiga larm

Köttsoppa

Svensk köttsoppa, enkelt, billigt, gott och hemlagat.

Så var det dags för ett nytt larm. Igen. Den här gången har man dammat av en gammal favorit, saltet. Vår överkonsumtion av salt skördar fler liv än trafikolyckorna, påstås det. Enligt myndigheterna avlider 1 700 svenskar årligen på grund av salt. Hur man nu kan veta det. Finns det verkligen diagnoser som med säkerhet förmår fastställa att specifikt saltet är orsaken till ett dödsfall?

Annons

Som med alla larm får man nog ta även detta med en, just det, nypa salt. Men det var en sak jag tyckte var tankeväckande i sammanhanget. Någon dietist som intervjuades uppmanade oss att läsa noga på förpackningarna och alltid försöka välja produkter med lägsta salthalt. Jag har en ännu bättre idé – laga maten själv från grunden. På det sättet har man som konsument full kontroll över vad man stoppar i sig. Dessutom blir maten godare, billigare och vackrare.

I går lagade jag en gammeldags, hederlig köttsoppa. En stor gryta full som räcker till åtminstone femton middagar. Här är mitt recept men det står var och en fritt att skapa sin egen variant:

Först kokade jag en rejäl bit fransyska tillsammans med ett par lökar och morötter och salt. Skumma noga och låt köttet koka sig riktigt mört.

Preppa under tiden grönsakerna, Skär purjolök, selleri och morötter i skivor. Skala potatis och skär dem i tärningsstora bitar. Strimla en paprika och en chili.

Lyft ur köttet ur grytan. Sila ner buljongen i ett kärl och släng de nu uttjänta morötterna och lökarna. Häll tillbaka buljongen i grytan och tillsätt de preppade grönsakerna och en halv tub tomatpuré. Låt köttet svalna tills man kan skära det i strimlor. Tillsätt köttet i grytan. Lägg i en rejäl bunt färsk timjan. Koka upp och låt soppan småkoka under lock tills grönsakerna är mjuka. Smaka av med några matskedar fin olivolja, cayennepeppar och höns-och grönsaksbuljongtärningar tills du är nöjd med mustigheten. Lyft till sist ur timjanen och släng den.

Gott till är  knäckemackor med ost. Nu har du soppa som räcker i en vecka och kostar kanske max en femma per portion.

 

LÄS OCKSÅ

(10)

AnnonsSenaste från Hemmets