Annons

Annons

Annons

Klaras favorit till morfars leda

13234959_10153633247537957_874061144_o

En stor, härlig gryta full med grönsaker, svamp och kyckling. Trevlig att samlas runt till fest eller vardag.

Varje gång jag frågar mitt barnbarn Klara vad hon vill ha till middag nästa gång hon besöker morfar blir svaret detsamma – kycklinggryta. Så då får jag snällt laga denna i familjen mytomspunna kycklingorgie. Det kan bli en smula tjatigt för en genialisk kreatör som jag men samtidigt är det en bra rätt. God nog att bjuda på fest men med billiga och rejäla råvaror som passar även till vardags. Och gör man en ordentlig sats blir det över att frysa in till kommande luncher och middagar.

Det effektivaste sättet att laga kycklinggryta på är att fräsa/bryna råvarorna i en stor stekpanna och sedan lägga över dem efter hand i en stor, tjockbottnad kastrull eller gryta. Börja med att preppa grönsakerna. Skala små steklökar, skala och skär morötter i gaffelbitar, skölj och vid behov dela skogschampinjoner, strimla en eller två chili, skölj och skär paprika i ganska stora bitar, pressa juicen ur tre, fyra apelsiner samt skala och skär svartrötter i bitar.

Jag vill gärna slå ett slag för svartrötter, kallas även fattigmanssparris. De är inte vackra att se på, liknar pinnar om stuckits ner i jorden, men smakar som en blandning mellan sparris och rotselleri. Kokta är de mjälla och mjuka. Men de oxiderar på någon minut så skala efterhand och lägg dem genast i kallt vatten tills det är dags att införliva dem i grytan.

Sedan kommer vi till kycklingen. Den här gången använde jag kycklingklubbor, vilket egentligen bär mig emot. Det är svårt att hitta ekologiska kycklingdetaljer så för det mesta använder jag en hel, frigående bamsekyckling, ju större desto bättre.

13282527_10153633247612957_875439562_o

Billiga, rejäla råvaror som ger styrka och must till en mustig gryta.

Annons

När alla råvaror är preppade börjar man med såsen. Häll matlagningsgrädde, creme fraiche, några deciliter vitt vin, apelsinjuicen och en skvätt mörk, kinesisk soja i grytan. Koka upp. Lägg i så många kyckling-och grönsaksbuljongtärningar som behövs för att få en mustig smak. Sen kan man piffa till med smaker efter behag. Jag la till en skvätt portvin och dito apelsinlikör. Stäng av värmen.

Sätt en stor stekpanna på spisen och stek på medelvärme vätska ur svampen, krydda med ljus soja och några dofter malen muskotnöt. Häll svampen och eventuell vätska i grytan.

Öka värmen till max och fräs snabbt i omgångar resten av grönsakerna. Dofta över pulvergrönsaksbuljong i pulverform. Häll över i grytan efterhand. När allt är färdigfräst sätt grytan på värmen och låt alltsammans koka försiktigt under lock. Grönsakerna, i synnerhet löken, tar längre tid på sig att bli färdiga jämförda med kycklingen.

Medan grytan puttrar sköljer man kycklingen i kallt vatten. Bryn dem sedan i omgångar i stekpannan. Salta och peppra med grovmalen svartpeppar. När kycklingen fått fin färg lägg över den i grytan.

Sen är det bara att vänta på att rätten ska bli klar, det tar ungefär en halvtimme. Smaka av några gånger och komplettera eventuellt med fler buljongtärningar.  Kolla att kycklingen blivit klar och sedan är det bara att njuta. Servera med pasta, ris eller kokt potatis.

Förhoppningsvis har du gjort så mycket att det blir över. Kyl grytan i kallt vatten så att kycklingen inte blir överkokt. Sen är det bara att lägga i plastpåsar och proppa frysen.

13235083_10153633247637957_175881573_o

Visst är det trevligt med en portion mat som innehåller många råvaror och variationer. Den gräddiga såsen kontrasterar mot chilin och syran från apelsinerna.

LÄS OCKSÅ

(23)

AnnonsSenaste från Hemmets