Annons

Annons

Annons

Jag törs ta gift på att både jordgubbar och nypotatis räcker till alla

Midsommar, jordgubbar, larm, Thailnd

Svenska jordgubbar. Ett måste till Midsommar men är de verkligen så himla goda?

Snart är det dags för det svenskaste av allt svenskt, vår älskade Midsommar. Och precis som vanligt har det kommit larm från alla möjliga håll och kanter att varken jordgubbar eller nypotatis kommer att räcka. Men, mina damer och herrar, jag törs ta gift på att det finns både gubbar och knölar så det räcker och blir över till alla medborgare i konungariket. Även det precis som vanligt.

Annons

Men vi slipper inte undan dessa massmedialarm. Till och med public service sände ett bekymrat radioprogram om alternativ till midsommarmaten i händelse att tillgången på det traditionella skulle sina. Men vem vill byta ut nypotatis mot rödbetor och jordgubbarna mot rabarberpaj? Jo, möjligtvis jag för nu ska jag göra en bekännelse så fruktansvärd att den snuddar på hädelse och kanske till och med landsförräderi – jag tycker inte om jordgubbar, allra minst svenska.

Svenska jordgubbar är förrädiskt vackra och väldoftande men bären är blaskiga och framför allt nästan outhärdligt sura. Utländska jordgubbar, däremot, smakar sött och gott. Så där, nu är det sagt och därmed torde mitt öde vara beseglat och jag tvingas gå under jorden för att inte naglas fast vid en skampåle på torget till allmän varnagel.

Midsommaren är nämligen helig för oss svenskar. Det spelar ingen roll var vi befinner oss på Jorden. När Midsommartraditionens hedniska riter börjar koka i vårt vikingablod måste känslorna få utlopp. För många år sedan, när jag var reseledare i Thailand, guidade jag en stor grupp svenskar på en tur runt den thailändska landsbygden. En av höjdpunkterna bestod i en dansuppvisning på en gräsmatta. Små, servila, ytterst graciösa thailändska flickor i fantastiska folkdräkter genomförde sina delikata, långsamma, nästan rituella danser där varje liten gest, varje ansiktsuttryck har en specifik betydelse.

Jag noterade en viss oro bland människorna i min grupp för detta råkade vara Midsommarafton och det räckte med åsynen av dansande thailändskor för att väcka midsommarlängtan i allas hjärtan. Svenskarna började spontant dansa och sjunga ”Små grodorna” i den plågsamma hettan, en syn som väckte både förvirring och viss förstämning bland både thailändare och de delar av den internationella publiken som inte var införstådd med våra traditioner.

Men vem bryr sig? I alla fall inte svenska midsommarfirare. Ska sanningen fram hoppade jag själv som en groda och höll på att få värmeslag på kuppen.

 

 

 

LÄS OCKSÅ

(31)

AnnonsSenaste från Hemmets