Annons

Annons

Annons

Jag står inte ut med alla dessa tomtar under hela hösten

julterror

Tomtar, änglar, adventsljus, änglar och all möjlig julterror redan tidigt på hösten. Varför? Skona oss!

Spana in det här berget av tomtar och allmän julhysteri. Den synen mötte mig så fort jag kommit innanför dörrarna på den stormarknad jag brukar frekventera. Milde tid, tänkte jag, har jag sovit i flera månader? Gick jag och la mig i oktober och vaknade upp i mitten av december?

Annons

Men nej, för våra handlare börjar julen ungefär samtidigt som vi monterar ner midsommarstången. Det är tomtar, adventsstakar, julgranskulor och änglar i drivor överallt. Och inte nog med det, några meter längre in i affären erbjöds mer tingeltangel för att fira Halloween. Där är budskapet mer ondskefullt och i skarp kontrast mot de godmodiga tomtarna och de väna änglarna. Här härjar monster, gastar, spöken och zombies.

Men vem bryr sig om Halloween i Sverige? Och vem orkar bry sig om julen när vi tvingas stå ut med synen av tingeltangel hela hösten innan det äntligen är dags?

Jag tycker mycket om att fira jul men inte i NU. Hos oss flyttar julen in på lillejulafton. Då går vi i närkamp med hoptrasslade julgransljus, svårmonterade, sneda och vingliga platsgranar och dammigt pynt som ser ut som och luktar 70-tal.

Enligt min mening finns det bara en helg värdig att fira under hösten, nämligen Mårten Gås. Som väl inte ens är en helg i strikt mening. Men få saker gör mig så lycklig som synen av en nystekt gås med krås, svartsoppa och äppelkaka med hemmagjord vaniljsås. Minnet av den måltiden räcker ända fram till julskinkan.

Jag vet att jag vädjar för döva öron när jag försöker förmå de kommersiella nasarna att visa måtta och hänsyn med julhysterin. Men man kan alltid försöka. Snälla ni, det blir så urvattnat och likgiltigt med julfirande om vi ska hjärntvättas hela hösten. Skona oss.

 

 

 

 

 

 

 

LÄS OCKSÅ

(34)

AnnonsSenaste från Hemmets