Annons

Annons

Annons

Jag mötte hela världen hos passmyndigheten

Jordglob

Jag uppsökte polismyndigheten i Malmö för att förnya mitt pass i dag. Mycket har hänt sedan sist. Då var expeditionen liten och anspråkslös och det satt några dystra svenskar i ett hörn och väntade på sin tur. Men nu fanns myndigheten i nya, stora lokaler och första anblicken var nästan chockartad – fullt med folk av alla åldrar, färger och nationaliteter. Barn sprang runt och lekte, mammor ammade sina minstingar, några åt medhavd picknick, andra sov eller satt och diskuterade på tungomål jag inte hade en aning om. Som svensk stack jag ut och kände mig snarast exotisk.

Annons

Scenen påminde om kaoset på den internationella flygplatsen i Istanbul – bullrig, oförutsägbar, oorganiserad och kanske till och med en smula skrämmande. Men snabbt insåg jag att det var en villfarelse för snart lyste det svenska igenom. Kösystemet var metodiskt och effektivt, tjänstemännen snabba och systematiska och alla dessa främmande människor inordnade sig i den svenska ordningen med gott humör.

Jag lyckades hitta en sittplats och iakttog förstulet den brokiga skaran av invandrare som på outgrundliga vägar hittat till Sverige. Vilka öden fanns inte bakom alla dessa ansikten? Vilka historier hade de inte att berätta? Tanken svindlade. Efter någon timme kom en liten flicka med svart hy, mörka ögon och iklädd en färggrann, förmodligen afrikansk folkdräkt fram. Hon tittade mig djupt i ögonen och frågade på oklanderlig skånska:

– Haurr du osse tråket? (Har du också tråkigt?)

LÄS OCKSÅ

(14)

AnnonsSenaste från Hemmets