Annons

Annons

Annons

Inte ens talibanerna förvägrar oss att blåsa ut luft

12789702_10153441712167957_199661171_o

Jag avnjuter en cigarill till kaffet. Ska denna vackra syn bannlysas från våra uteserveringar? Ja, om tobaksdirektivsutredningen får sin vilja fram.

 

Tobaksdirektivsutredningen. Blotta namnet sänder en våg av leda och livströtthet genom min lekamanen. Jo, Tobaksdirektivsutredningen har i sin oändliga präktighet hittat på nya sätt att förfölja oss stackars ännu levande brukare av tobak. Nu tänker utredningen föreslå rökförbud på uteserveringar.

Annons

Jag kunde förstå förbudet inuti krogarna. Mest för personalens skull. Men att vi inte får ta ett bloss ute i den fria naturen där vindarna skingrar all rök inom sekunder är inte bara löjeväckande utan övervåld på den personliga integriteten.

Det skulle inte falla mig in att röka utomhus på en servering strax intill en barnfamilj eller gäster som just fått in maten. Men att rökare och icke-rökare inte skulle kunna nå samförstånd och kompromisser utomhus vägrar jag tro på. Under alla år jag rökt på uteserveringar har jag inte en enda gång blivit tillsagd eller ens fått ilskna ögonkast.

Men det stannar inte vid det. Tobaksdirektivsutredningen vill dessutom förbjuda ofarlig ånga på uteserveringar och andra offentliga platser. Många rökare har äntligen blivit kvitt sin last genom att övergå till e-cigaretter som med eller utan nikotinkapslar blåser ut ånga. Ånga är luft. Vi ska alltså förnekas blåsa ut luft om utredningen får sin vilja fram. Inte ens talibanerna förbjuder folk från att andas ut luft.

Det måste väl ändå finnas gränser för Storebrors påverkan på våra liv och den fria viljan.

LÄS OCKSÅ

(26)

AnnonsSenaste från Hemmets