Annons

Annons

Annons

Ingen ska hota kvinnors rätt att få säga och tycka vad de vill

Modiga, starka, självständiga kvinnor är mina hjältinnor. Den senaste i raden av den sortens föredömen heter Hanna Gadban, en ung författarinna och muslim, som gett ut boken ”Min Jihad”. Hon intervjuades i radions Studio Ett häromdagen.

Annons

Hanna slår larm om en förhållandevis ny företeelse i förorterna där radikala manliga muslimer har tagit på sig rätten att kritisera, trakassera och hota kvinnor som de anser inte uppför eller klär sig som det anstår ”riktiga” muslimer. Ensamma flickor på stan uppmanas gå hem till sina män. Flickor i korta kjolar kallas slampor. Ett parallellt förtryckarsamhälle styrt av religiös fanatism riskerar uppstå där kvinnor och liberala muslimer skräms till tystnad och underkastelse.

Enligt mitt förmenande är den sortens trakasserier och hot rena hatbrotten. I ett fritt samhälle som det svenska får ingen kränka kvinnors självklara rätt att klä sig hur de vill, säga vad de vill och tro på vad de vill. Det går inte att gömma sig bakom någon religion för att påtvinga folk sina åsikter. Religioner är subjektiva tolkningar av gamla sagor och sägner och inget alibi för förtryck.

Hanna Gadban står upp mot dessa mörkrets krafter och vi måste alla stötta och uppmuntra henne. Hon ska inte behöva känna sig ensam i kampen för muslimska kvinnors fri-och rättigheter.

 

LÄS OCKSÅ

(0)

AnnonsSenaste från Hemmets