Annons

Annons

Annons

I dag är det äntligen premiär för det efterlängtade hummerfisket

En gång var vi så lyckligt lottade att vi hade TVÅ äkta Bohushumrar att frossa på. Så då frångick jag mina egna principer och gratinerade den ena. Med vitlöks/citronsmör om jag minns rätt.

En gång var vi så lyckligt lottade att vi hade TVÅ äkta Bohushumrar att frossa på. Så då frångick jag mina egna principer och gratinerade den ena. Med vitlöks/citronsmör om jag minns rätt.

I dag inträffar den hett efterlängtade hummerpremiären (första måndagen efter den 20:e september). Alla hummerfiskare utmed Västkusten tillåts äntligen stäva ut i sina båtar fulla med burar och förväntningar. Tinorna ska sättas, agnade med hummergodis, och förhoppningsvis förmår de ljuva dofterna av ruttnande fisk locka in de eftertraktade skaldjuren i fällan och därmed besegla sina egna öden.

Annons

Hummer är fest, Champagne, romantik och skälmska blickar över kandelabrar mellan älskande. Men framför allt medför hummerfisket spänning och äventyr för alla de fångstmän och kvinnor utmed kusten som tycker detta är årets höjdpunkt. Själva fisket, har jag förstått, är mycket viktigare än att ynnesten att äta hummer. Jag känner faktiskt passionerade hummerfiskare som inte ens äter hummer.

När jag kom till Bohuslän första gången på sextiotalet var hummerfisket en nästan okänd näring för utomstående. Folk höll helt enkelt tyst om saken och ingen ville sälja humrar till utsocknes. Men så kom dåvarande kommunchefen i Sotenäs, Lasse Knutsson, på att bilda Svenska Hummerakademien i Hunnebostrand. Jag hade äran ingå i den första styrelsen och året var 1996. Jag minns vi var så få på detta inledande möte att en hund fick väljas in i styrelsen för att den skulle bli legitim.

Sedan exploderade utvecklingen, långt över våra vildaste förväntningar. Vi fick massor med medial uppmärksamhet, tidningar, radio och tv stod i kö för att göra reportage om hummerfisket och snart insåg näringsidkarna den kommersiella potentialen. I dag finns knappt ett samhälle utmed Bohuskusten som inte kan erbjuda turisterna hummersafaris, hummerweekends, hummersupéer och liknande jippon. Hummern har blivit en mångmiljonindustri.

Risken heter överexploatering. Tillgången till hummer är begränsad och bestånden får inte skattas för hårt. Men eftersom fisket bara sker med burar och under några få månader om hösten verkar hummern stå pall. Åtminstone hittills.

Som smakupplevelse är Bohushummern oöverträffad. Den ska ätas så naturell som möjligt, det vill säga kokt i saltat vatten. Få tillbehör, kanske bara rostat bröd och en fin majonnäs. Och så Champagne, förstås.

Till sist ska man absolut ta till vara på skalen. Torka dem i ugnen och förvara skalen i frysen tills det är dags att göra hummersoppa. Men det är en annan historia.

 

 

 

 

LÄS OCKSÅ

(37)

AnnonsSenaste från Hemmets