Annons

Annons

Annons

Hur klarar man kalasmaten utan att somna vid bordet?

släktkalas

Dotter Kim, brorson Christoffer, broder Joakim, svägerska Birgitta och den utmattade kocken äter hummersoppa.

Jag ställde till med kalas i helgen. Min käre bror och hans familj kom från Kungsbacka och så dök förstås särbo, barn och barnbarn upp. Trevligt på alla sätt och vis men som vanligt gick jag all in med middagen. Faktum är att jag preppade i tre dagar och när det äntligen var dags att äta var jag så trött och less på allt som har med mat att göra att jag helst ville lägga mig.

Annons

Särbon har under flera år i försiktiga ordalag kritiserat mig för att vara överambitiös varje gång vi har gäster. Hon har säkert rätt fast samtidigt sätter jag en ära i att servera måltider som sent ska glömmas. Den här gången lagade jag lax-och hummersoppa, lammstek på en bädd av skivad potatis och lök, rödvinsreduktion, smörslungade ärtor och morötter, pressgurka samt avokadosallad med pinjenötter och fetaost. Till dessert fick de chokladmousse med karamelliserad ananas, vispgrädde, mandelflarn och jordgubbar.

Jag vill framhålla att allt detta lagades från grunden. Bara att göra genuin hummerfond tar en halv dag med torkning av skaldjursskal och kokning av grönsaker och sen sila av och reducera och… Jag blir utmattad av blotta tanken. Å andra tycker jag det är jätteroligt att laga mat och lapar i mig berömmet från förtjusta gäster likt en kattunge lapar grädde.

Men att hitta balansen mellan fantastisk mat och vara en glad och pigg värd som inte somnar vid matbordet klarar jag inte. Hur gör ni?

 

 

LÄS OCKSÅ

(0)

AnnonsSenaste från Hemmets