Annons

Annons

Annons

Hur kan man ställa upp i tv-program som jagar spöken?

TV, spöken

Förgäves letar programledarna i ”Hemsökta hus” i avsnitt eller avsnitt utan att lyckas. Orsaken är enkel, det finns inga spöken.

De kommersiella tv-bolagen översköljer oss arma tittare med skräpprogram. Inte allt är uselt men för bolagen gäller att dygnet runt fylla sändningstiden med så billigt material som möjligt och med så mycket reklam det bara någonsin går. En halvtimmes sitcom, exempelvis, består numera nästan till hälften av reklam, trailers och puffar. Outhärdligt.

Annons

Av alla dumheter som sänds är i mitt tycke den växande exploateringen av spöken och andevärlden det värsta av allt. I synnerhet TV 4 tycks älska att frossa i vidskepelse och svartkonst. I ”Det okända” vandrar självutnämnda så kallade medier runt och svamlar direkt ur fantasin om döda släktingar och anhöriga. Det kan låta ungefär:

– Åh, det är en mörk energi i det här rummet. Jag känner att en kvinna vill ha kontakt. Hon bodde här i huset… eller i närheten och heter… Sofia… eller Anna… eller Olga… och hon vill tala om att hon mår bra och att hon längtar efter sin värphöna Sigrid.

Sen är det viktigt för trovärdigheten att dessa mediers fantaifoster på ett eller annat sätt bekräftas. Programledaren gör efterforskningar:

– Vi har kommit fram till att det inte fanns någon Olga eller Sofia eller Anna just på den här gården. Men i grannsocknen bodde förmodligen en Olga Andersson under en tid på 1800-talet. Och mycket riktigt, på den gården fanns med stor sannolikhet värphöns. Det är högst troligt att ett av dessa höns verkligen hette Sigrid. Otroligt!

TV 4 Fakta (!) envisas med att plåga tittarna med en engelsk evighetsserie som heter ”Hemsökta Hus”. Där snubblar ett gäng idioter runt i beckmörker i olika byggnader i fåfäng jakt på spöken. Frågan är varför de inte tänder lamporna så de slipper slå sig hela tiden. Hela tiden utropar de saker som:

– Om du är här, ge dig tillkänna. Vad var det? Vem var det som andades? Åh, Gud! Kände du kylan i hörnet?

Det är så fånigt att man baxnar. Men det finns mer att hämta i spökbranschen. Till och med gastar och andeväsen kan åka snålskjuts på ”kändisar”. TV 4 visar ”En natt på slottet” där ett gäng kvartsberömda människor samlas för att söka kontakt med de döda. Obegripligt att någon vill ställa upp. Jag skulle skämmas över att vara delaktig i sådan dynga och dessutom ge offentlighet åt tramset.

Jag kan förstå om man förr i tiden sökte förklaringar i andar och svartkonst eftersom ingen ännu gett svar på så många existentiella frågor. Men sedan dess har vetenskap och sunt förnuft lärt oss att allt mellan himmel och jord har en naturlig förklaring. Det finns inga spöken, så enkelt är det, har aldrig funnits och kommer aldrig att finnas och det är viktigt att vi människor agerar utifrån logik och naturlagar i stället för att låta oss styras av inbillning och lurendrejeri och bondfångare.

 

 

 

 

 

LÄS OCKSÅ

(20)

AnnonsSenaste från Hemmets