Annons

Annons

Annons

Hoppas lille Sam växer upp och blir till en riktigt frisk skitunge

allergier

En glad baby, finns det något charmigare? Hoppas han blir en riktig skitunge.

Det här är Sam, sju månader, när han inviger sin nya stol som morfar tvingats inhandla så att barnbarnet kan delta vid måltiderna i sitt eget högsäte. Sam är, som de flesta andra ungar, glad och nyfiken med god, för att inte säga glupsk aptit och en förkärlek för att befinna sig i händelsernas centrum.

Annons

Dessutom hoppas jag han blir en riktig skitunge. Jag har länge varit skeptisk till den blinda skräcken för baciller och bakterier. Människan är välsignad med ett ytterst kvalificerat immunförsvar, en hel armé av små soldater ständigt beredda slåss mot inkräktare och ockupanter. När något främmande försöker ta sig in i systemet rycker försvaret ut och förintar fienden. Men likt alla arméer ska även kroppens försvarssystem träna och exercera. Annars blir det uttråkat, slöar till och – i värsta fall – revolterar. En revolt som i förlängningen resulterar i allergier.

Ett hälsosamt immunförsvar måste ges chansen att arbeta. Därför borde varje nyfött barn doppas i en gödseltunna och sedan rullas i päls från katt, hund, ko, hamster och råtta. Under uppväxten ska barnet ges regelbundna tillfällen att riktigt skita ner sig, mumsa på lite jord då och då, smaka på en mask och peta på saker och ting. Barn som växer upp på bondgårdar och av naturliga skäl kommer i kontakt med djur och allehanda orenligheter utvecklar inte allergier som deras kompisar i städerna.

Industrin gör sitt bästa för att förstärka vår skräck för smuts. Vi ska ”skydda” familjen genom att via dyra kemikalier utrota varenda bakterie i närmiljön. Resultatet blir ett immunsystem som löper amok på grund av undersysselsättning.

Jag menar inte att vi ska sluta tvätta oss. Men med förnuft. Jag känner folk som duschar två, tre gånger om dagen och byter lakan varannan dag. Och de har inte ens kroppsarbete.

Jag säger som min mor – lite skit rensar magen. Så bli kompis med dina kvalster och slipp allergier.

 

LÄS OCKSÅ

(62)

AnnonsSenaste från Hemmets