Annons

Annons

Annons

Hög tid att den glömda hönan får en hedersplats på matbordet

Den glömda maten, höns

Kokt höna med citron-och currysås, ris och potatis. Billig. god, nyttig och festlig husmanskost men höna finns knappt att köpa.

Hönan är så gott som utrotad från de svenska middagsborden. Det är inget annat än skandal att denna nyttiga, billiga, fantastiskt goda och lättvarierade proteinkälla mals ned till fiskmat eller destrueras.

Annons

Jag har tjatat många gånger om hönans upprättelse från glömska och likgiltighet till självklar husmanskost. Vi konsumenter måste kräva att höns återförs till daglighandeln. Hönan i det här inslaget inköptes i en invandraraffär. Den vägde 3,5 kilo och kostade ynka nittiosju kronor. En sådan bjässe räcker för att mätta en familj i många dagar. Föredrar man normalstora höns rekommenderar jag att man kokar två på samma gång.

De klassiska recepten för höna är med ris och curry eller potatis och citronsås. I vår familj kan vi inte välja utan jag går all in och serverar hönan med både potatis, ris, curry-och citronsås.

Hönan kokas i saltat vatten med ett tiotal vitpepparkorn, valfria grönsaker och rotfrukter för en god fond. Jag använde morötter, rotselleri, selleri, lök och en chilifrukt. Skumma noga och låt hönan puttra tills den är mör och benen lätt lossnar. Det kan ta sin tid och varierar från höna till höna men min bjässe tog mindre än två timmar att bli klar.

Lyft ut hönan och sila av fonden i en mindre kastrull. Grönsakerna och rotfrukterna är nu uttjänta och slängs. Låt eventuellt fonden koka vidare för att reducera den och koncentrera smaken. Fond gjord på höna och grönsaker/rotfrukter är oöverträffad till soppa och såser.

När fonden är reducerad till belåtenhet fördelar man delar av fonden i två mindre kastruller. Tillsätt grädde och kanske en klick creme fraiche. I den ena kastrullen tillsätts citronjuice och i den andra currypulver. Smaka av. Känns såsen för klen kan man förstärka med grönsaks-och/eller hönsbuljongtärningar. Red till sist såserna med maizenamjöl utrörd i kallt vatten.

Servera hönan med såserna och ris och potatis. Det är verkligen vansinnigt gott.

Men vi har massor med god fond över. Tärna potatis, rotselleri och morötter, strimla purjolök och paprika eller vad i grönsaksväg ni föredrar och låt dem koka mjuka i fonden. Ett par matskedar tomatpuré och en skvätt citronjuice höjer smaken ytterligare. Tärna rester av hönsköttet och tillsätt i grytan. Hokus pokus har man en härlig grönsakssoppa, perfekt till luncher. Vill man kan soppan uppgraderas med en klick creme fraiche och en skvätt fin olivolja. Och självklart avnjuts soppan med en knäckemacka med lagrad ost.

Jag vill avsluta med en dikt som du kan läsa för din handlare:

”Jag tänker tjata, skälla och böna

tills i sortimentet det finns en höna!”

Grönsakssoppa, den glömda maten.

Grönsakssoppa på hönsfond med ostknäckemacka. Perfekt höstmat.

 

 

LÄS OCKSÅ

(0)

AnnonsSenaste från Hemmets