Annons

Annons

Annons

Fullproppad med vitaminer är ungnötslever rena hälsokicken

Kan jag månne fresta med stekt ungnötslever? Förmodligen inte, lever är en av de maträtter som fallit i glömska och blir allt mer sällsynt på hyllorna i våra mataffärer. Men det är verkligen synd för lever är magert och nyttigt och dessutom ett protein som skonar plånboken. Den biten jag köpte kostade trettioåtta kronor och hade med råge räckt att mätta fyra, fem personer.

Annons

Låt oss syna mitt påstående om nyttighet lite närmare. Enligt något som heter Matkalkyl.se innehåller nötlever vitaminerna A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E och K. Därtill mineraler som fosfor, järn, kalcium, kalium, magnesium, selen och zink. Rena hälsokuren, kan man mer begära?

Som grädde på moset går det snabbt och enkelt att tillaga lever. I dag bjuder jag på en variant av en klassiker – kalvlever Anglais. Så här gör man:

Strimla ett paket bacon och stek tills det är läckert brynt. Tillsätt vatten och ett par matskedar kapris samt en skvätt mörk soja. Smaka av, det är så pass mycket sälta i både bacon, kapris och soja att man förmodligen inte behöver tillsätta mer smaker. Men vid behov kan man stärka skyn med en tärning grönsaksbuljong. Häll såsen i en skål.

Medan potatisen kokar skär man levern i skivor, knappt centimetertjocka. Salta och peppra på båda sidor och vänd dem sedan i vetemjöl. Stek i rikligt med smör på medelstark värme. Det går fort att steka lever så var försiktig, överstekt blir den gärna som en skosula.

Ta ur levern och häll såsen i pannan för en snabb uppvärmning. Då får man på köpet smakämnena från den stekta levern och en lätt redning från vetemjölet.

Servera med kokt eller stekt potatis, kanske även morötter eller haricots verts, samt en lätt sallad. Vill man ytterligare försvenska ”engelsk” nötlever kan man lägga till en klick lingon.

Jag ska i ärlighetens namn tillstå att det var länge sedan jag själv åt lever. Det ska emellertid bli ändring på den saken. Jag njöt i fulla drag. Så ge ungnötslevern en chans.

recept, kalvlever

Kalvlever Anglais, inte bara billigt och jättegott utan dessutom fullproppad med vitaminer och mineraler.

LÄS OCKSÅ

(42)

AnnonsSenaste från Hemmets