Annons

Annons

Annons

Först lagade jag all midsommarmat och sen gick jag och la mig

Barnbarn, Sam, hoppgunga

Barnbarnet Sam tog igen på gungan vad han förlorade på karusellen.

Skagenröra, sommarmat

Skagenröra, så gott att man skäms och en given succé som tilltugg.

 

Midsommarfirandet blev inte som jag tänkt mig. Skulle grilla och umgås med familjen hemma hos dottern Kim men lyckades bli sjuk och tillbringade stora delar av helgen till sängs. Turligt nog hade jag hunnit preppa de delar av Midsommarmenyn som föll på min lott. Det innebär i praktiken att jag gjorde allt utom att noppa jordgubbarna.

Annons

Så medan alla andra avnjöt toast Skagen, grillad entrecote med vitlökssmör, fransk potatissallad och jordgubbar med glass satt jag hemma och knaprade ängsligt på skorpor och en kopp te. Nåja, jag är van. En jul tog jag ut mig så till den milda grad när jag skulle laga all julmat att jag formligen kollapsade på julafton. Jag tvingades gå och lägga mig och kvicknade inte till förrän min moder kom in i kammaren med ett rågat glas whisky. Det är märkligt vad en mammas omsorger kan uträtta mirakel. Jag studsade upp som en gymnast.

Hur som helst. Jag vill gärna dela med mig av två favoritrecept som fungerar hela sommaren. Skagenröra är nästan skamligt gott och passar perfekt som en förrätt eller läckert tilltugg till vitt vin eller drinkar i bersån. Och som alternativ till den lite mastiga och feta potatissalladen kan man göra en fransk variant.

Vi börjar med Skagenröran.

Skala och grovhacka räkor. Finhacka en rödlök. Klipp ner ett stort knippe dill. Finhacka en bit chili. Lägg alla ingredienserna i en skål och tillsätt majonnäs och creme fraiche, ungefär två tredjedelar majonnäs och en tredjedel creme fraiche. Rör ihop och tillsätt slutligen en burk stenbitsrom eller annan grovkornig kaviar. Droppa i en klyfta citronjuice. Rör försiktigt ner kaviaren och smaka av. Serveras gärna på smörstekt toast eller varför inte på bakad potatis?

Och så fransk potatissallad. Funkar till allt grillat, kött som fisk.

Koka nypotatis och skär den i skivor. Skär en rödlök i tunna strimlor. Skär ett knippe gräslök i halvcentimeters längder. Hacka två, tre saltgurkor i små tärningar. Gör en vinägrette av fransk senap typ Dijon, flytande honung och en skvätt vitvinsvinäger. Häll alla ingredienserna i en skål, rör samman och smaksätt eventuellt med salt och grovmalen svartpeppar. Strö över torkade franska örtkryddor och tillsätt några teskedar kapris.  Rör igen och så är det klart. Servera rumstempererat.

Och ha en bra sommar.

Fransk potatissallad, sommarmat, grillat

Fransk potatissallad, perfekt till allt grillat.

LÄS OCKSÅ

(54)

AnnonsSenaste från Hemmets