Annons

Annons

Annons

En skitstövel av guds nåde

IMG_1196

Mäklare Niklas tvingas stå ut med en kund som är helt oresonabel men i kraft av sina pengar tycks få uppträda hur oförskämt som helst.

Jag begriper mig inte på Niklas. Niklas är chefsmäklare på en av Stockholms snobbigaste mäklarfirmor och dit vänder sig de rikaste, hippaste och mest plastikopererade kunderna för att köpa bostäder till pengar som vi vanliga dödliga inte slavar ihop under en livstid.

Niklas och hans kolleger tjänar följaktligen massor i provisioner men – med en liten lustighet – till vilket pris? Kanal 5 sänder en serie om denna mäklarfirma och jag började titta eftersom jag älskar titta in till vackra, för mig oåtkomliga bostäder och samtidigt ta några djupa klunkar ur avundsjukans bitterljuva källa.

Men livet är inte bara Champagne och feta lönekonton, inte ens för Niklas. Han kämpar med en kund som framstår som oförskämd, arrogant, otacksam, lögnaktig, ombytlig, oresonabel, oempatisk, gnällig, självupptagen, ställer orimliga krav… Ja, listan kan göras hur lång som helst men låt oss sammanfatta denne man som en skitstövel av guds nåde. Fast han är rik. Uppenbarligen enormt rik och rikedomen tycks ursäkta alla hans brister som medmänniska. Det finns ett bra uttryck på engelska för den sortens figur, nämligen ”He`s standing tall on his wallet”.

Den snälle och välmenande Niklas tvingas fjäska, be om ursäkt, släta över och krypa för skitstöveln så det gör riktigt ont i mig. Det är en sådan viktig kund, upprepar Niklas likt ett mantra och underförstådd förklaring till att han står ut. Men, frågar jag i mitt stilla sinne, finns det inga gränser för självförödmjukelse? Är verkligen en fet provision värd denna ovärdiga underkastelse? Hade det inte varit värt pengarna slänga ut fanskapet och uppmana honom sälja och köpa sina lägenheter själv?

Det handlar i grund och botten om moral. Rika människor har ingen självpåtagen rätt att uppträda som mobbare och översittare. Och det är vi vanliga människors uppgift hålla dem på jorden. Jag hoppas Niklas återupprättar sin värdighet. Han skulle bli en folkets hjälte på kuppen.

Annons

LÄS OCKSÅ

(14)

AnnonsSenaste från Hemmets