Annons

Annons

Annons

Det måste bli ett slut på detta eviga skvalande för ingenting

Gissa hur många gånger Anna Book föll i gråt när hon fick besök av ”Arga Snickaren”. Tre? Sex? Tio?

För att hålla spänningen vid liv kan jag berätta om förutsättningarna. Programmet är ungefär fyrtiofem minuter långt när man tar bort reklampauser och trailers. På den tiden måste Anders och hans medarbetare hinna renovera Annas lägenhet och uteplats.

Annons

Dessutom fungerar snickaren som ett slags livscoach och ägnar tid åt klienternas psykiska status. Det gör han mycket bra, enligt min åsikt. Det är alltför sällan folk pratar klarspråk och ställer krav. Den arga snickaren gör det. Han slår hål på folks ursäkter och undanflykter lika effektivt som han hamrar spik i en planka.

Med Anna Book fick han emellertid skäppan full. Hon grät från i stort sätt första sekund och jag började faktiskt föra statistik. Drog ett streck för varje gråtattack och slutsumman blev häpnadsväckande tjugo. Jo, det är sant. Anna Book lyckades gråta hela tjugo gånger under tre kvart.

Jag har inga åsikter om Anna Book i största allmänhet men det där eviga skvalandet står jag inte ut med. Att gråta är ju ett uttryck för yttersta förtvivlan, ett tillstånd där man tappar all självbehärskning och själen brister. Exempelvis vid nära anhörigs bortgång eller när ens hus brinner ner. Men när gråten tas till vid varje liten besvikelse eller tillkortakommande blir det bara pinsamt och skämmigt.

Det gråts alldeles för mycket nu för tiden. Kvinnor som män snyftar oupphörligen. Och gråten bottnar nästan alltid i egoistiska skäl. Ingen gråter för att det är synd om någon annan, man gråter för det är synd om en själv. Ynkedom.

Så svenska folk – ta er samman och sluta gråt. Spara tårarna till något som verkligen gör ont. Själv gråter jag när Jussi Björling sjunger ”O Helga Natt” på lille julafton för det är så vackert att det gör ont. Den gråten räcker ett helt år. Får jag hoppas.

 

 

 

LÄS OCKSÅ

(32)

Annons


  • SB

    Usch så pinsamt att grina hela tiden. Håller med dig om att jag kan klämma en tår till Jussi Björlings O Helga Natt. Så vackert! Men annars…det ska mycket till innan tårarna kommer.

  • Malin

    Ha ha va roligt, nu måste jag ju se Arga snickaren för att se alla gråtattacker! 🙂


Senaste från Hemmets