Annons

Annons

Annons

Det krävs envishet för att bli ett geni

Funderar på vad som skiljer agnarna från vetet. Talang, förstås. De rätta generna. Passionen, disciplinen och viljan. Men det finns en sak till, har jag kommit fram tillefter att ha studerat några av mina husgudar på närmare håll – envisheten. De vägrar kompromissa, ge efter, lyda eller anpassa sig. De bestämmer villkoren, annars får det vara.

Annons

Tre exempel:

Ricky Gervais. Han sa i en intervju att det är möjligt andras lösningar är både bättre och roligare och proffsigare men det spelar ingen roll. Ricky har en vision och det är just den och ingen annan som ska genomdrivas.

Woody Allen. Efter att producenter, assistenter, finansiärer och chefer massakrerat hans första filmmanus bestämde sig Woody Allen för att ingen framledes ska ha det minsta inflytande på hans skapande.

Laleh. Hon kom som oerfaren tonåring till Stockholm för att utveckla sin talang. Gräddan av musikfolk ställdes till hennes förfogande, kom med förslag, tips idéer och anvisningar. Laleh sa, sin ungdom till trots, blankt nej till rubbet. Till sist gav de henne utrustning till en studio som hon fick bygga själv.

Alla dessa tre är i dag upphöjda till genier. De är så säkra på sina visioner att de orkar säga nej och därmed bli betraktade som svåra och omöjliga att arbeta med. Misslyckas de finns ingen att skylla på. De spelar ett högt och ensamt spel.

Så det räcker inte med talang och hårt arbete. Du måste även vara beredd på att göra dig ovän med en massa människor som kan skada dig. Men för det fåtal som har allt som krävs blir resultatet fullkomligt enastående.

LÄS OCKSÅ

(15)

AnnonsSenaste från Hemmets