Annons

Annons

Annons

Det är mycket som ungarna går miste om när snön inte faller

Vintersaknad

Beskåda snön som fallit över Malmö. Inte mycket men dock snö. Men det räcker inte för att ungarna ska ha kul.

Drog undan gardinerna till mitt sovrumsfönster och fann en värld som badade i solljus och vitt. Häpen och överväldigad blinkade jag mot detta nya scenario men efter några sekunder av förvirring och misstro måste jag konstatera faktum – det hade snöat. I Malmö!

Annons

Det var inga mängder, snarare som om naturen spridit lite florsocker över stad och land. Men det var trots allt snö och minusgrader därtill. Snabbt tog jag mig ut på balkongen och skaffade bildbevis. Miraklet är förevigat.

Snö tillhör annars barndomsminnena. I min barndoms Småland var det snö hela vintrarna, sparkstötting utgjorde ett naturligt och självklart transportmedel och jag ägnade timmar och dagar åt att skotta morfars gårdsplan öppen för bilarna in till garagen. Vi åkte skidor och kälke, vi hade snöbollskrig och byggde snöslott och snölyktor och snögubbar, vi spelade hockey och bandy. Mot kvällningen kom man hem, samtidigt ömsom iskall och förfrusen, svettig och utmattad. Då var det gott att slå sig ner vid mormors köksbord och njuta av varm choklad med vispgrädde.

I södra Sverige får dagens ungar nästan aldrig njuta vinterns alla nöjen. Här råder för det mesta den eviga gråhetens dystra skymning. Det är verkligen sorgligt. Snö har blivit en bristvara och det ser på gränsen till löjligt ut när man kollar vinteridrott på tv. En smal strimma konstsnö för de aktiva att köra på medan publiken står och hejar på gröna ängar. Ur led är tiden.

 

 

 

LÄS OCKSÅ

(7)

AnnonsSenaste från Hemmets