Annons

Annons

Annons

Den glömda maten är också allra roligast

Oxtunga recept Den glömda maten

Kokt oxtunga med champinjonsås och kokt potatis. En rätt som borde återupprättas.

I mina valhänta men välmenande försök att återupprätta den Glömda Maten har turen kommit till tunga. I det här fallet oxtunga. Jag kan garantera alla som inte testat oxtunga att den smakar deliktess, är så gott som fettfri men mör och saftig ändå och väldigt enkel att tillaga. Och som med all kokt nöt eller fågel får man på köpet en ljuvlig fond till såser och soppor.

Annons

Dessutom törs jag påstå att oxtunga är världens roligaste mat, ett faktum som jag hoppas bilderna här intill bevisar.

Det svåraste med att laga tunga är förmodligen att få tag på en. Man får tjata på sin handlare eller vända sig till invandraraffärer där utbudet i allmänhet är mycket bredare än vad de svenska ”Benfri fläskkotlett-affärerna” förmår erbjuda.

Så här lagar man oxtunga (ej rimmad):

Skölj av tungan, lägg den i en kastrull med kallt vatten och låt den koka upp. Skumma noga. Tillsätt därefter salt och vitpepparkorn samt valfria grönsaker för att ge fonden smak. Jag använde morot, lök, selleri och persilja.

Anpassa värmen så att tungan sjuder eller småkokar. Sätt på locket och låt tungan sköta sig själv. Hur lång tid beror på storleken men ett par, tre timmar är en måttstock. Känn med en sticka. När stickan löper lätt och mjukt genom köttet är tungan klar.

Nu återstår det enda knepiga. Lyft ur tungan och skölj den försiktigt under kallt vatten så den blir någorlunda hanterbar. Dra därefter av skinnet. Har man tur går det lika lätt som att dra av sig ett par strumpor, om inte får man pilla lite. När detta är gjort är tungan klar att servera.

Sila ner buljongen i en mindre kastrull och släng de uttjänta grönsakerna. Fonden kan nu reduceras, det vill säga koka utan lock tills smaken blir mer koncentrerad.

Champinjonsås passar utmärkt till oxtunga. Skär färska champinjoner (gärna kastanje) i skivor och stek dem sakta i hälften olja, hälften smör. Tillsätt några matskedar ljus soja och dofta över aningen riven muskotnöt. Låt svampen svetta ur vätska och tillsätt sedan fond från oxtungkoket och en skvätt grädde till önskad mängd sås. Smaka av med caynnepeppar och eventuellt någon buljongtärning. Red vid behov såsen med maizenamjöl utrörd i vatten. Blanka slutligen såsen med en klick smör (kan avvaras).

Skär tungan i skivor och servera med champinjonsåsen och kokt potatis. Det lär säkert bli tunga över till luncher, smörgåsmat och – inte minst – att leka med.

LÄS OCKSÅ

(14)

AnnonsSenaste från Hemmets