Annons

Annons

Annons

Dags mobilisera gentemot moralisternas unkna världsbild

Vi firade barnbarnens födelsedagar i går. Jag tänkte köpa en Alfons Åberg till lille Sam i ren protest mot det dagis som bannlyst Alfons eftersom en förälder hävdar att hennes barn blivit skrämt av bokens innehåll. Men det blev en resesäng i stället, Sam är fortfarande för liten för att uppskatta Alfons Åberg till fyllest.

Annons

Debatter om barnböckers lämplighet återkommer med jämna mellanrum. Inte ens Kalle Anka och hans vänner har slunkit igenom puritanernas nålsöga. Det var några år sedan senast herr Anka anklagades för att demoralisera det uppväxande släktet men jag minns hur Aftonbladets legendariske kolumnist, Allan Fagerström, sköt debatten i sank genom att skriva:

”Enligt min åsikt förtjänar det barn som tar skada av Kalle Anka att gå under.”

Tyvärr verkar det som om inte bara Alfons Åberg har blivit måltavla för ett smygande och obehagligt åsiktsförtryck. Facebook är drabbat av sådan moralpanik inför allt som företaget anser vara naket att man censurerar världsberömda konstverk. Bilder på ”Den lille havsfrue”, symbolen för allt danskt och en av landets främsta turistattraktioner, har följaktligen rensats ut från Facebook.

Det är först och främst löjeväckande men också väldigt obehagligt och i praktiken inte så långt från skövling och förstörelse av oersättliga konstskatter i olika gudars och profeters namn.

Nakenhet är uppenbarligen fel och omoraliskt numera. För en annan, som hade förmånen att vara ung i en tid när nakenhet uppmuntrades och bejakades, känns det obegripligt. Och något som upprör mig intill sammanbrottets rand är när man på tv och bilder bluddrar eller lägger svarta lappar över små barns stjärtar.

Jag förmodar orsaken bottnar i rädsla för pedofiler. Men för normala människor finns inget sexuellt över huvud taget med nakna barn. Problemet är att i samma sekund man lägger svarta lappar eller bluddrar ungars stjärtar åstadkommer man precis det man vill undvika – man sexualiserar barnen och låter påskina att en naken barnrumpa är något som måste döljas och gömmas. Det är stötande. Bort med bluddret och låt barn vara barn.

 

LÄS OCKSÅ

(9)

AnnonsSenaste från Hemmets