Annons

Annons

Annons

Bortglömde tomten påminde om årets viktigaste samtal

Julen, skinkrecept

Här är den mystiske tomten som plötsligt dök upp och ville få fart på julförberedelserna. Vilken märklig gubbe!

Jag rotade i förrådet efter en hammare och råkade hitta en plastpåse som låg under verktygslådan. Inuti påsen fanns en fet tomte som jag inte ens visste att jag ägde. Undrar hur många år den legat där, bortglömd och halvkvävd?

Annons

Detta kunde endast uppfattas som ett omen. Tomten ville påminna om julen och de många förpliktelser helgen medför. Men vad ville han tala om för mig? Jovisst, ja. Det var hög tid ringa till köttaffären och beställa julsovlet – årets viktigaste samtal.

Så nu är det gjort. Kalvsyltan, revbensspjällen, leverpastejen, oxtungan, prinskorven, lökkorven och skinkan är säkrade. Jag har tjatat om det förr men kan inte nog vädja till omvärlden att satsa på en riktig julskinka. Vad är då en riktig julskinka? Jo, en riktig julskinka är rimmad och med BEN. Skillnaden i smak och konsistens jämförd med färdigkokta industriskinkor är ENORM.

För den som är rädd för tillagningen kan jag garantera att enklare finns inte. Man tillsluter noga skinkan i ugnsfolie. Inte för tätt, det måste finnas lite utrymme för spadet. Sätt in en termometer i den tjockaste delen, placera skinkan i en ugnsform och låt den baka i 175 grader.

Nu sköter den sig själv tills den är klar. Det tar sina timmar så sätt igång i god tid. Ta ut skinkan några grader under skinkmarkeringen på termometern. Den går färdig av sin egen värme och dessutom ska den ju in i ugnen igen för att griljeras.

Nu kommer det underbara. Peta ett hål i folien och ur väller likt flytande guld en buljong så ädel, smakrik och koncentrerad att den kunde dyrkas som en religion. Häll denna makalösa fond i ett kärl och använd den i soppor, såser och som dopp i grytan och jag lovar att den varar väl till påska.

Tillbaka till skinkan. Nu skär man av svålen som man antingen slukar på stående fot eller slänger. Vispa upp ett ägg och pensla ägget på skinkan. Därefter smetar man på senap över hela härligheten och till sist ströbröd. Sätt tillbaka skinkan i ugnen på högsta värme. När ströbrödet fått en fin, brun färg är skinkan klar. Men passa noga sista skedet, ströbrödet kan snabbt bli bränt.

Nu förfogar du över en julskinka som inte bara är fantastiskt god utan dessutom en fröjd för ögat. En riktig Kalle Anka-skinka, som barnen sa när de var små. Underbart.

 

LÄS OCKSÅ

(10)

AnnonsSenaste från Hemmets