Annons

Annons

Annons

Billigt, gott, enkelt och nyttigt så sätt igång och grava egen lax

Recept, gravad lax

Laxfilén är skuren i två delar och kryddad med salt, peppar och krossad vitpeppar.

Nu har laxfiléerna lagts samman och placerats i påse. Då kan sockret, saltet, pepparn och dillen börja jobbet med att grava. Om trettiosex timmar och några vändningar är det klart.

Nu har laxfiléerna lagts samman och placerats i påse. Då kan sockret, saltet, pepparn och dillen börja jobbet med att grava. Om trettiosex timmar och några vändningar är det klart.

Så var det klart! Gravad lax, uppskuren och vacker och redo att förtäras på smörgås eller som middag med dillstuvad potatis.

Så var det klart! Gravad lax, uppskuren och vacker och redo att förtäras på smörgås eller som middag med dillstuvad potatis.

Ofta händer det att folk frågar oss:

– Vad har du gjort i dag?

Då är det en fröjd att med fast stämma och klar blick kunna svara:

– I dag har jag gravat en lax.

Två känslor väcks då genast hos frågeställaren. Dels respekt inför det faktum att du gravar din egen lax, dels avundsjuka ty snart kan du avnjuta denna delikatess medan den andre tvingas gå hem och konsumera sin trista tv-middag från mikron – oxjärpe med brunsås och skinnig industripotatis.

Annons

Lax är inte bara nyttigt och bra för en massa inre organ utan dessutom billig. Att grava en lax tar ungefär en kvart, allt som allt. I synnerhet nu för tiden när de säljer färdiga filéer där till och med benen på tvären är borttagna. Förr var man tvungen att dra bort dessa med en laxtång. Jag har en fin laxtång så jag saknar de där benen och det sinnliga hantverket när man drog med handen utmed filén för att känna var benen satt.

Så här gravar man lax:

Krossa en påse vitpepparkorn i en blender.

Ta en hel laxfilé och skär den mitt itu. Lägg de två filéerna bredvid varandra och strö över riktligt med salt och socker samt de krossade pepparkornen. Jag brukar ta cirka tio procent mer socker än salt. Fördela sedan rikligt med dillknippen omlott över filéerna.

Lägg den ena filén över den andra så att köttsidorna möts stjärt mot huvud. Pilla ner filéerna i en fryspåse. Detta leder alltid till att en massa salt, socker och peppar-blandning trillar bredvid och då blir man irriterad och tänker ”förbaskade laxfan”. Men samla ihop både dig och spillet och häll tillbaka det i påsen.

Tillslut påsen och försök pressa ut så mycket luft som möjligt. Påsen placeras i kylen och ska vändas morgon och kväll. Efter halvannat dygn är gravningen klar. Spola försiktigt bort dill och kryddblandning i kallt vatten. Sedan återstår att skära upp den. Överst har en hård hinna bildats efter gravningen. Skär bort den med en filékniv. Återstoden skärs upp i tunna skivor. Njut av den vackra åsynen av rosa, blank lax.

Kan man då misslyckas? Ja, min bror Joakim gjorde det när han försökte grava en lax år 1986. Minnet av detta är uppenbarligen ännu så bittert att han inte ens vill prata om saken och jag har därför inte kunnat utröna vad han gjorde för fel. Men jag tror han gravade för länge och då blir den hård och överkryddad. Lax är ju så mjäll och fin att man kan äta den rå. Gravningen ska bara ge en knuff i förfining och förädling så trettiosex timmar räcker, enligt min erfarenhet.

Gravad lax passar utmärkt till dillstuvad potatis eller på smörstekt toast med en klick hovmästarsås. Den kan med fördel frysas, då tar man också död på eventuella djur som parasiterar på fisken. Men risken är inte stor. Under alla år jag gravat lax har jag inte sett skymten av några parasiter. Om man inte räknar mänskliga som parasiterar på min generositet.

 

 

 

 

 

 

 

LÄS OCKSÅ

(17)

AnnonsSenaste från Hemmets