Annons

Annons

Annons

Ansjovis och kryddpeppar ger köttbullarna riktig julkänsla

Köttbullar, jul

En stolt Calle efter att ha trillat juleköttbullar. Nu återstår bara en miljon andra saker innan förberedelserna är klara. Puh.

De fyra adventsljusen brinner och så även jag av juljäkt. Överallt hör och läser vi om hur viktigt det är att koppla av inför helgerna och inte stressa, skynda och jaga. Men alla vet att dessa beskäftiga råd inte har någon bäring utan vill man fira traditionell jul så är det rena infernot innan allt är på plats. Så stressa på och gå under med gott samvete.

Annons

Två små men ack så viktiga bitar i julpusslet föll i alla fall på plats i dag – gravlaxen och köttbullarna. Hur man gravar lax har jag visat i ett tidigare blogginlägg och nu ska jag avslöja hur jag försöker få julkänsla i köttbullarna. Sonen Calle, som för varje år vill vara allt mer delaktig i julbordets tillkomst, var till städes. Jag är tacksam därför. Inte bara för att det är skönt med en hjälpreda, det blir mycket roligare med sällskap.

Alltså, köttbullar. Jag använder två tredjedelar blandfärs och en tredjedel fläskfärs. Och snåla inte på färsen. Det tar inte mycket längre tid att göra många köttbullar och de som inte går åt under julen fryser man in.

Sedan tar jag en eller två lökar, skalar dem och grovhackar. Lägg lökbitarna i en mixer eller matberedare och tillsätt ett par hela ägg. Och för att förstärka smaken av jul tillsätter jag tre, fyra ansjovisfiléer och en skvätt av ansjovisvätskan. Mixa.

Lägg färsen i en bunke och tillsätt den mixade löken, äggen och ansjovisen. Salta och vitpeppra. Och som ännu en honnör till julen tillsätter jag kryddpeppar. Till sist rör jag ut skorpsmulor i vatten eller mjölk och tillsätter. Skorpsmulorna gör köttbullarna lättare och elegantare i både smak och konsistens. Arbeta ihop alltsammans noga och smaka av. Rulla små köttbullar och stek dem i rikligt med smör och en skvätt neutral olja.

Så var det klart och nu ska jag slå in julklappar. Jag har hittills inte lyckats få en enda klapp vackert inslagen och jag hyser inget hopp den här gången heller. Men köttbullarna blev väldigt goda.

 

LÄS OCKSÅ

(0)

AnnonsSenaste från Hemmets