Annons

Annons

Annons

Alla får skulden utom de skyldiga

Gangsterlivet i förorterna står högt på agendan för närvarande. Vad göra åt brinnande bilar, skottlossningar, trakasserier av unga kvinnor vars klädkodex inte behagar killarna, hotelser och trakasserier mot räddningstjänsten, de usla skolresultaten, radikaliseringen av unga muslimer… Det fortsätter i oändlighet.

Och i vanlig svensk ordning letar man nu syndabockar. Det skylls på skolan, myndigheterna, politikerna, polisen och socialtjänsten. De enda som inte ifrågasätts tycks vara de kriminella ungdomarna själva och deras föräldrar. Varför slipper de ansvar? Är de verkligen bara oskyldiga offer för omständigheterna?

En orsak till våld och kriminalitet anses vara att ungdomarna har ”tråkigt”. Det finns inget att göra. Men att ha tråkigt betyder inte att unga människor därför är ödesbestämda att ägna sig åt kriminalitet. Tonåringar har haft tråkigt i alla tider, åren mellan fjorton och sjutton är generellt en tråkig period i livet när man varken är barn eller vuxen. Man få helt enkelt uthärda.

Jag tillbringade mina unga tonår i Växjö. Där var så tråkigt att tiden stannade. Det fanns inte en vuxen människa i världen som ägnade en tanke åt vår förströelse så vi fick roa oss själva så gott det gick. Att kasta sten mot ambulanspersonal föll oss aldrig in. Vi spelade kort, ägnade oss åt idrott, gick på stan och fikade, pratade om flickor, spelade flipperspel, läste böcker, tittade på fotboll och hockey (om vi hade råd), körde moped, cyklade, hafsade igenom läxorna, spelade ännu mera kort men för det mesta hade vi, just det, ganska tråkigt. På kvällarna var vi hemma för det krävde föräldrarna.

Uppenbarligen inget spännande liv och ändå masade sig dagarna fram. För varje år blev hägringen om vuxenlivet och friheten allt tydligare i konturerna. Sanningen är att i grund och botten måste vi alla ta ansvar för våra liv och var och en väljer om han eller hon vill ägna sig åt kriminalitet eller bli en produktiv medborgare. Det krävs inga enorma uppoffringar för att hanka sig fram i skolan och få betyg som erbjuder en framtid. Det behövs nästan inget tankearbete alls för att inse det idiotiska i att trakassera personal från räddningstjänsten.

Så föräldrar – ställ krav och kräv att era barn uppför er. Tjata, gnäll, hota, skäll och engagera er. Och ungdomar, stå ut med att ha lite tråkigt. Skärp er. Det finns miljoner barn i världen som skulle ge vad som helst för att få gå i skolan och ha tak över huvudet. Ni bråkstakar har det mycket bättre än ni förtjänar.


Angående receptet:
Nyligen publicerade jag ett recept på kycklinggryta. Jag glömde en detalj. Låt en bunt timjan puttra med i grytan. Som sedan slängs när rätten är klar. Ursäkta min glömska och mitt slarv.

Annons

LÄS OCKSÅ

(30)

AnnonsSenaste från Hemmets