Annons

Annons

Annons

Aldrig förr har jag firat ett så nyktert nyår i all ensamhet

Ensam på nyår

Min flaska Bollinger överlevde nyårsfirandet. Vem hade kunnat tro det?

Beskåda en flaska Bollinger som överlevt nyårshelgen. Vad är oddsen för det? Ungefär desamma som för en slaktgris att överleva julen, kan man förmoda.

Annons

Förklaringen är enkel. För andra gången i mitt liv firade jag nyårsafton ensam. ”Firade” är väl att ta i. Jag drack inget starkare än kaffe och nyårsmiddagen bestod av uppvärmda pastarester och en korv. Det var knappt jag ens noterade tolvslaget. Tittade på en av de kommersiella kanalerna och de gör ingen skillnad på dagarna. Om så himlen trillade ner skulle de ändå sända den fyrahundraåttiofemte reprisen av ”Scrubs”.

Tro nu bara inte att det finns en underton av bitter ensamhet när jag berättar om mitt slätstrukna nyår. Jag var bjuden hem till dottern Kim som hade fest för några goda vänner men jag tackade artigt nej. Särbon ville stanna hos sig med katterna och sonen Calle och hans tjej skulle till Lund på partaj.

Jag var inte det minsta avundsjuk på ungdomarna. Mitt behov av att jaga taxi i vargtimmen på nyårsnatten är sedan årtionden uppfyllt. Faktum är att jag njöt av stillheten och friden denna nyårskväll och jag kände mig inte det minsta ensam. Övergivenhetens demoner göre sig icke besvär hos den som har ett val.

Och flaskan Bollinger? Ingen fara, hela familjen ska fira ett försenat nyår tillsammans på lördag. Här hemma hos mig. Meny: Grönkålssoppa på skinkspadet med krutonger, lobster Thermidor, pasta Vongolo (variation av musslor samt i mitt fall även räkor) samt konjakskokta päronhalvor med hemmagjord chokladsås, vispgrädde och vaniljglass.

Den orgien lär min flaska Bollinger inte överleva.

 

 

LÄS OCKSÅ

(0)

Annons


 • Tapani Rossi

  Jag avser inte starta någon diskussion.
  Tyckte bara att det var ett trevligt blogginlägg. som till stora delar också beskrev min nyårsafton.
  Ett par mini-skumpor står fortfarande kvar i kylen (de följde med hem från en hotellnatt för några veckor sedan). De var tänkta att inmundigas just till nyårsafton, men hotell-mini.skumpa smakar sällan särskilt gott, därför får de stå till ett sämre tillfälle.
  Min supé blev rejäl macka med egenlagad Brantevikssill ovanpå några skivor kokt potatis och ett hyggligt lager av löken i sillinläggningen. Till detta tog lag en lillen en d,v,s, en Gammel Dansk och ett glas Karjala öl. Till varmrätten serverade jag mig en portion finsk kålrotslåda och ett par skivor julskinka som dottern skickat med sin far vid hemresan på juldagen. Ölen blev bordsdrycken. Desserten blev småländsk ostkaka med lite sylt och grädde. Till nyårsklockorna blev det bara en kopp kaffe och ett par Brago kex. Ringde till särbon som bor 40 mil bort – även hon ensam – denna gång inte alldeles kry.
  Det blev en helnordisk kväll. Jag saknade ingen och saknades heller inte av någon. Inget ”Nej tack, jag skall köra hem.”
  Att vara sin egen butler är faktiskt ganska behändigt – även en nyårsafton.


Senaste från Hemmets