Annons

Annons

Annons

Världens jobbigaste middag

13210942_10153611246992957_2122810958_o

Det här är allt som blev över sedan barbarerna kastat sig över middagsbordet, ett plundrat lammben. Så mycket jobb för en enda måltid, det är helt galet.

Jag bjöd barn, barnbarn och deras respektive på middag i helgen. Så gott som alla mina middagar präglas av storhetsvansinne och överambition och kräver dagar av förberedelser och tankearbete. Följden blir oundvikligen att jag ångrar alltsammans och sitter mest och är trött, otillgänglig och bitter under själva måltiden. Men jag lär mig aldrig av läxan utan nästa gång är det samma visa.

Annons

Det här bjöd jag på:

Ört-och vitlöksspäckad lammstek.
Marinaden bestod av en kruka basilika, en kruka timjan, bladen från fyra kvistar rosmarin, stjälkarna av en bunt persilja samt klyftorna av två vitlökar som jag mixade med olivolja. Sedan snittade jag lammsteken, saltade och pepprade och masserade till sist in ört-och vitlöksmarinaden i steken. Serveras med röd- och svart vinbärsgelé.

Potatis-och lök i ugnen.
Skiva två kilo potatis, skiva tre stora gula lökar och finstrimla två chilifrukter. Knaperstek ett paket finhackad bacon. Blanda samman allt med salt, cayennepeppar, smält smör och olivolja. Häll det i en ugnsform och ställ längst ner i ugnen. Placera lammsteken på galler och placera steken ovanpå potatisen. På det sättet droppar de goda safterna från steken ner på potatisen. Baka i 175 grader. Personligen föredrar jag genomstekt kött, rosa lamm är mest segt, enligt mitt tycke. Närlammsteken är klar, ta ut den och låt den vila under ett folietäcke. Ta ut potatisen, häll av eventuellt överflödig vätska och sätt tillbaka formen högt upp i ugnen. Sätt upp till högsta värme och gratinera potatisen tills den fått fin färg.

Rödvinsreduktion.
Jag lät morötter, lök, rotselleri och en avsågad bit av lammbenet sjuda i rödvin under lock i fem timmar. Sedan silade jag såsen, tillsatte en matsked svart vinbärsgelé, grönsaksbuljongtärning(ar) och kycklingfond och lät sjuda utan lock tills den reducerats så att smakerna optimerats. Till sist gjorde jag en lätt redning av maizenamjöl utrörd i vatten så att såsen blir aningen förtjockad.

Krustader med murkelstuvning.
Låt de grovhackade, snabbt avsköljda murklorna sjuda i grädde och creme fraiche tillsammans med burkvattnet från murklorna. Här gäller försiktighet för vattnet innehåller ofta sand så använd inte bottensatsen. Smaksätt med grönsaksbuljongtärningar och vitpeppar. Fyll krustaderna med murkelstuvningen, toppa med riven Västerbottenost och gratinera några minuter tills osten smält och fått lite färg. Servera genast så att krustaderna inte hinner bli saggiga.

Smörslungade kokta morötter och gröna ärtor.
Skala och skär morötter i serveringsbitar och koka dem i saltat vatten. Tillsätt ärtorna mot slutet. När morötterna är mjuka häll av vattnet, klipp ner en kruka färsk koriander och en generös klick smör. Vitpeppra.

Sallad.
En påse så kallad medelhavsmix blandas men en bunt grovskuren romansallad, delade körsbärstomater, skivad paprika, svarta, urkärnade oliver,skivad rödlök och skivad avokado. Blanda i små tärningar av en smakrik hårdost. Salta och peppra och blanda strax före serveringen i en klassisk dressing av olja, vitvinsvinäger, honung och fransk, osötad senap.

13199015_10153611246822957_574431271_o

En överlastad tallrik med lammstek och alla tillbehören. Det blev uppskattat, törs jag påstå.

Dessert.
Vaniljglassbomb täckt med vispgrädde, valfria bär och chokladsås. Jag använde jordgubbar, hallon, björnbär och blåbär. Smält försiktigt en bra mörk choklad tillsammans med två matskedar farinsocker, en rejäl klick smör, honung och en nypa salt. När massan smält samman tillsätt lätt upphettad vispgrädde under försiktig värme tills såsen blivit tjockflytande. Ringla chokladsåsen över desserten. Garnera slutligen alltsammans med rostade mandelspån.

Sen är det bara att önska välkommen till bords. Jag förmodar att allt detta varit lika tröstlöst att läsa som det var att skriva men det är viktigt för mig att alla förstår hur nästan ofattbart duktig jag är. Och förhoppningsvis kanske en och annan blivit inspirerad att laga lamm, det godaste köttet av dem alla.

13199330_10153611246982957_1574453198_o

Barnbarnet Klara koncentrerar sig inför desserten – vaniljglass med vispgrädde, bär och chokladsås.

LÄS OCKSÅ

(34)

Annons



Senaste från Hemmets